Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Vidare tankar kring podden – Skatepunkaren Linus

Festivalnedräknaren

Öresundsfestivalen: 21 dagar kvar
Roskilde: 52 dagar kvar
Sziget: 94 dagar kvar

Festivalpeppen just nu: Den börjar sakta men säkert arta sig på allvar nu!

Lyssnar på:

 

 

Har ni lyssnat på senaste avsnittet av Festivalpodden? Om inte så borde ni genast göra det HÄR. Vi snackar bland annat om Szigets fantastiska bokning av Blink 182, vilket får mig att drömma tillbaka till den tiden då jag var 13, åkte skateboard och lyssnade på just Blink 182 och andra band som passade in i den då något luddiga genren skatepunk. Det var en problemfri tid som sträckte sig enda fram emot 16 års ålder skulle jag tro. Sedan peakade jag och förvandlades där och då istället till någon form av metalsnubbe. Men skit i det. Tiden jag syftar på är alltså den tiden som skatepunkare, då livet tordes lika problemfritt och underhållande som Bam Magera och de andra skaterävarna försökte ge oss en illusion av i sina MTV-videos. Och där nånstans började man låtsas som om man inte passade in i samhället. Att ens färgglada hår gjorde att man var en utstött. Att man var deprimerad. Och ungefär i samma veva dök Dayviews upp, eller Bilddagboken som det hette på den tiden, och plötsligt hade man ett forum där man kunde lägga upp selfies, eller egobilder som det bara hette på den tiden, där man med ledsen min la ut sig själv med en tillhörande bildtext som allt som oftast innefattade ett citat från någon halvsorglig låttext, signerad Blink 182, Simple Plan eller Good Charlotte.

Fy fan ja. Som om inte skämsfaktorn var total redan vid tanken så upptäckte jag att mitt bilddagbokskonto fortfarande existerade. Tills för bara en stund sedan då jag raderade det. Men för att på något sätt ändå ge ett slags avtryck i historien kunde jag inte låta bli att spara några av bilderna. Och därför tänkte jag här och nu visa dem för er. Se det som en dokumentation, en hyllning och ett farväl till den numera utdöda (hoppas jag) generation av skatepunkare som en gång i tiden planlöst vandrade på vår jord:

Kajplats_for_fuck_sake

Detta är den äldsta bilden som jag kunde hitta på mig själv, som funnits på nätet så att säga. Jag skulle tippa att jag är 14 år, med tanke på att hela auran kring mig själv skriker “oknullad”. I den här tiden, då varje bild som lades ut på Bilddagboken, Lunarstorm och allt vad det hette hade som mål att få kommentarer som “söt”, “har du msn?” och andra tillrop som skulle öka ens ego, skulle ovan bild klassas som en sådan man gärna inte hade velat lägga ut egentligen. Den här bilden ansågs som att man “bjöd på sig själv”, att man var lite crazy och tänkte utanför boxen. Kan ni tänka er? Den här bilden, som alltså är som vilken jävla bild som helst, ansågs av min omgivning att vara modig och galen??? Nu för tiden lägger man upp bilder på när man står och pissar vid ett staket på Roskilde när man vill bjuda på sig själv. År 2003 räckte det med att le lite busigt.

Haha_Denna_bilden_ar_ratt_gammal_Gott_nyy_ar_forresten_2008_ar_har

På den här bilden är jag typ 15. Den är ett klassisk exempel på en bild där man låter ett citat från “deppig låttext” stå som undertext. I det här fallet var citatet som användes hämtat från Simple Plan-låten “Welcome to my life”. Vad som gjorde det ännu roligare var alla kommentarer som sedan dök upp, med klassiska godbitar som bland annat: “Finns här för dig vännen”, “Vad har hänt gubben? Kom in på msn om du vill snacka”, samt still going strong-kommentaren: “<3”

Sa_har_bra_mar_man_efter_2_dagar_av_hart_festande_Eddies_fest_var_kul_men_Svarte_sog_aphjarna_JagNow_were_talking_gangstasOkej_Ville_bara_saga_att_jag_startat_en_videoblogg_P_Ni_hittar_den_har_www_metrobloggen_se

Och ungefär här kulminerade mitt skämbildsmecka. Från skatepunk till hip hop till att försöka ge skenet av att kunna slussas raka väggen till vilken jävla festival som helst med den lökiga inställningen att man ska ligga med allt med två ben (och givetvis inte lyckas med det över huvud taget). Lägg för övrigt märke till att det hänger en Cafeposter på väggen i bakgrunden på bild 1..

*delete bilddagbok*, puss och hej, och rip skatepunk

/Linus

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *