Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Tre fina minnen från Öresundsfestivalen

Festivalnedräknaren

Öresundsfestivalen:  2 dagar kvar
Roskilde: 31 dagar kvar
Sziget: 73 dagar kvar

Festivalpeppen just nu: Om det bara kunde sluta blåsa så jävligt så är den nästan på topp!

Lyssnar på:

 

Lika många dagar som det återstår tills det är dags, lika många år har Öresundsfestivalen existerat. Två år alltså. Och trots att det är en purfärsk festival har jag under mina år med den redan lyckats uppleva en hel del underbara och härliga stunder som definitivt klassar som värdiga festivalminnen. Skulle jag behöva lista tre av mina minnen är det dessa jag först kommer att tänka på:

3. Montenegros Eurovisionbidrag frågar om vägen till Christiania. 10269566_10151992350596426_5517994968261328132_n
Trots att Öresundsfestivalen alltid erbjuder grym musik, så är det i Folkets Park den finaste festivalstämningen infinner sig. Det är där vi och danskarna slår oss ner under de soliga dagarna och mellan spelningarna på kvällen. Extra roligt blev det förra året när Öresundsfestivalen ägde rum helgen innan Malmö skulle arrangera Eurovision Song Contest, vilket gjorde att även många av tävlingens bidragsländer yrade runt i Folkets Park för att vara en del av festivalstämningen. De som yrade som mest var Montenegros tävlingsbidrag, bestående av ett gäng härliga hip hopare. Där satt vi på en filt, drack öl och hade det allmänt härligt, när detta gäng plötsligt uppenbarade sig framför oss och på underbar balkanklingande brytning på engelska frågade om vägen till Christiania. Besvikelsen i deras ögon när vi informerade dem om att de faktiskt befann sig på fel sida av sundet. Om de så småningom hittade Christiania förtäljer dock inte historien.

2. Loreen vinner Eurovision10297764_10151992328811426_2844830989112515589_n
Den första upplagan av Öresundsfestivalen ägde rum samtidigt som Eurovision Song Contest 2012. Året då Loreen kom att krossa allt motstånd och bana vägen för den svenska segern. Vid tidpunkten då det blev klart att hon stod som vinnare befann vi oss på KB, en av klubbarna där Öresundsfestivalen håller till. Vi nåddes av beskedet via våra telefoner och även om vi kanske inte var så jätteintresserade av tävlingen egentligen var beskedet i kombination med vår salongsberusning av den effekt att vi gav ifrån oss glädjeskrik i total eufori. Vi rusade sedan ut på dansgolvet, skrek ”Sverige har vunnit Eurovision” och inväntade hur alla andra inne på stället skulle rusa efter oss och joina glädjedansen, medan någon överförfriskad dåre vid baren, i impuls, skulle beställa in mängder med skumpa till oss alla. Och sedan skulle vi fira Loreen natten lång. Men så blev inte fallet. Inte en jävel inne på KB brydde sig om det faktum att Loreen hade vunnit. Efter att vi hade hoppat färdigt på det tomma dansgolvet gick vi därför skamset tillbaka till baren för att sippa på varsin öl och försöka vara lika coola och sura som alla andra tråkmånsarna inne på stället var.

1. Timbuktu är inte en originalmedlem i Helt Off. 10171923_10151992347766426_7912491407738843317_n
Öresundsfestivalen förra året. Helt Off ska lira på Babel samtidigt som Kashmir intar KB. Jag och mina goda vänner Joseph Pollack och Ariel Blomqvist har valt att se Kashmir, med tanke på att hela Malmö står och trängs inne på Babel. På vägen mot KB säger Ariel att det vore fett att se Helt Off live eftersom Timbuktu med största sannolikhet skulle gästa. ”Va? Timbuktu kommer sällan stellan stå på scen med Helt Off ikväll. Han är inte med där”, svarar Joseph och plötsligt utbryter en hätsk diskussion mellan de båda om vare sig Timbuktu är en originalmedlem i Helt Off eller ej. Jag, som är på busigt fyllehumör, ställer mig på Josephs sida, trots att jag inte har någon aning om vem som egentligen har rätt och innan vi ens har kommit halvvägs till KB är det inte bara en hätsk debatt som pågår – det är ett regelrätt bråk. Och när vi tjafsat med Ariel ett tag skiner det upp för mig att Joseph heller egentligen inte har någon aning om ifall han har rätt i påståendet eller ej. Han vill, precis som jag, också bara jävlas med stackars Ariel. Det hela kulminerar utanför falafelhaket Jalla Jalla när Ariel snäser, oklart varför, åt någon som passerar honom, varpå personen svarar med att hälla öl i Ariels knä. Att stämningen inte direkt är på topp oss emellan när Kashmir sedan lirar behöver väl inte tilläggas? Och medan Ariel står där under spelningen och ser ut som att han kissat på sig kör Helt Off samtidigt en spelning på Babel, utan en gästande Timbuktu. Det råder med andra ord än idag tvivel om vem av oss som egentligen hade rätt.

Puss och hej!
/Linus

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *