Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Festival i fokus: NorthSide Festival

Att placera festival och Danmark i samma mening är en ekvation som oftast, om inte alltid, slutar i svaret; Roskilde. Så har det alltid varit, och kommer förmodligen alltid att vara. Med det sagt fäster vi blickarna norrut, hamnar i den lilla staden Århus, ungefär i samma storlek som Malmö och finner en festival som försiktigt, men samtidigt säkert och snabbt, växt upp som det starkaste alternativet till att röra om i den danska festivalkartan en aning.

Kanske inte främst som en utmanare, utan snarare som ett alternativ. Och där turkos möter lila, så långt ifrån det orangea man kan komma, upptäcker vi NorthSide Festival.

När jag befann mig på Hultsfred 2012 talades det vagt där i skogsdungarna om denna danska motsvarighet som pågick samtidigt en bra bit från Småland och över sundet. Då definierad som Hultsfreds systerfestival. Den uppstickande lillasystern med den gemensamma fadern FKP Scorpio. Med snarlika line ups turades de om att tillfredsställa den svenska kontra den danska festivalpubliken under en och samma helg. Och samtidigt som snacket gick såg den svenska festivalkartan ut så som den brukade göra. Med ett Peace and Love i spetsen, ett Bråvalla som fortfarande bara var ett vanligt flygfält, samt en Hultsfredsfestival som fortfarande befann sig på den plats den hörde hemma.

owu5u09o2hhibhp5d2no
Så här två år senare kan vi konstatera att det vore tämligen orättvist att fortfarande benämna NorthSide som en lillasyster. Inte ens storasyster är värdigt nog. Nej, för där de svenska festivalerna faller en och en och allt krut läggs på Bråvalla är NorthSide en festival som står helt på egna ben. En spindel vars nät växer sig bortom den huvudplan där så många andra av FKP Scorpios festivaler nischar in.

NorthSide är heller inget renodlat FKP Scorpio-bygge utan är i grunden ett initiativ från den danska promotern Brian Nielsen, som tillsammans med Flemming Myllerup kläckte idéen för att sedan sälja in den till FKP Scorpio. Att FKP Scorpio som sedan tidigare även har festivalen SouthSide inte skulle ha ett NorthSide med i gänget vore ju dumt, och nu delar danskarna lika med FKP Scorpio om ägandet av festivalen.

Den första festivalen ägde rum 2010. En endagsfestival med akter som Mew och Turboweekend. Redan året efter expanderade festivalen till en tvådagarsfestival, samtidigt som den placerades på det området som numera har kommit att bli dess hemmaplan, Ådalen. Och i samma veva som dagarna har ökat till sin nuvarande fest i dagarna tre har också besökarantalet ökat spikrakt uppåt. Och med detta även bandbokningarna. NorthSide må vara en ung festival, med blott fem år på nacken, men kan redan stoltsera med akter som The Stone Roses, Justice, The xx, Arctic Monkeys, Phoenix och The Knife. Inte minst i år då de internationella bokningarna slår sig ännu högre med namn som The National, Lana del Rey, samt Robyn och Röyksopps gemensamma 2014-turné. För att bara nämna några.

NorthSide har även lyckats skapa en hype kring namnet. En festival man bör befinna sig på. Detta bevisar den genom att de 25 000-30 000 biljetter som släpps säljer slut flera veckor innan festivalen äger rum. Inför detta årets upplaga lyckades man sälja över 1000 biljetter på 3 minuter från det att biljetterna hade släppts – innan ens några akter hade presenterats.

När vi tittar norrut i Danmark ser vi alltså en framgångssaga som på kort tid kommit att bli den näst största festivalen i Danmark. Vart det bär av härnäst återstår att se.

De har i alla fall lockat Festivalpodden. Och därför drar vi dit i helgen. Hoppas vi ses där!

northside

NorthSide Festival
Var: Århus, Danmark
När: 13-15 Juni
Besökare: Med betalande, pressfolk, branschfolk, funktionärer och övrigt räknar NorthSide med att ca 35 000 kommer besöka årets upplaga.
Mer info
Line up:
uilbaethpaqizhz8t1gf

3 tankar kring Northside

Musiken
I det stora hela är jag en sådan festivalare som mer uppskattar det som händer runtomkring, mer än musiken. Men då NorthSide inte har någon festivalcamping och istället är en stadsfestival blir musiken viktigare än någonsin. Därför är det gött att line upen är grym. Den känns jävligt genomarbetad i det att den inte är fullproppad med en massa akter. Där är 3-4 måsteband varje dag, vilket känns lagom. Att få se Robyn och Röyksopp långt före alla svennebananer som valt en mindre cool festival senare i sommar är även det ett plus. (Mer om musiken i en senare artikel).

Mat och dryck
Ett annat typiskt faktum för större stadsfestivaler verkar vara att lägga ett starkt fokus på maten. NorthSide är inget undantag. Och då det är en festival som har ett fett sunt miljötänk är all mat som erbjuds ekologisk, vilket alltid är fräscht. På förhand är jag mest lockad över att Köpenhamns coolaste köttkrog MASH kommer ha ett tält. Och att ett annat tält erbjuder ”flæskestegssandwich by MIB”. Haha, bara namnet lockar. När det kommer till dryck så är ju Danmark öl. Festival är öl. Dansk festival är Tuborg. Då känns det underbart passande att Tuborg lanserar en ekologisk (økologisk som det för övrigt heter på danska) öl under NorthSide som går under namnet Rå. En festivalöl som heter Rå känns som den ultimata festivalölen, ökologisk eller ej.

Stadsfestival vs campingfestival 
Jag har på förhand en känsla av att NorthSide är det närmaste man kommer en campingfestival, trots att det är en stadsfestival. Om det är ”Hultsfreds syrra”-tänket som skapat känslan kan jag inte svara på. Det ska hursomhelst bli kul och se om min känsla stämmer. Och vore så fallet har jag äntligen hittat en stadsfestival som jag på riktigt kan digga.

 

/Linus Bjarnelo

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *