Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Topp 10: Akter vi ser fram emot på NorthSide

Festivalsommaren fortsätter! Och imorgon är det äntligen dags att styra vidare festivaltåget, då Festivalpodden för första gången av två, drar till Danmark för ett festivalstopp i Århus och NorthSide. Festivalen som på blott 5 år växt till att bli ett gjutet val i festivaldjungeln. Inte minst på musikfronten, där NorthSide sticker ut ordentligt med en line up som inte bara kan stoltsera med att vara först ut på den nordiska fronten – utan även i det faktum att den är en klockren blandning där gammalt möter nytt. Dessutom har de till skillnad från Roskilde fattat att det finns kvinnliga headliners att tillgå. Bara en sådan sak. Och för att ladda upp ytterligare listar vi därför de 10 akterna vi ser mest fram emot under besöket.

 

10. Pixies – Blue Stage, Söndag, 19,25

2013PixiesEM051213

Säga vad man vill om klassiska Pixies återkomst i musikvärlden. Sågade plattor och spelningar har kantat återföreningen, men vad fan gör det när allt kommer omkring? För oss som fortfarande inte haft nöjet att se dem, unga som gamla, är de ett givet val att vårda bakfyllan med under den tidiga söndagskvällen.

 

9. The Brian Jonestown Massacre – Green Stage, Lördag, 15.00

brian-jonestown-massacre

Ja, på tal om nostalgi. För oss som inte kommer kunna ta del av dem på Psykjunta känns det alldeles underbart att NorthSide slängt in detta psykadeliska ess att kicka igång lördagen med.

 

8. Reptile Youth – Greens Stage, Fredag, 17.45

287_540_RR-by-Rasmus-Weng-Karlsen

Förra året på Roskilde bodde jag granne med ett camp som hade en förkärlek till att spela Speeddance ofta. Och när jag skriver ofta menar jag verkligen ofta. Och även om fokus ska ligga på Northside den här helgen kommer det bli härligt att höra Speeddance live, och drömma sig bort åt att man två veckor senare åter är på dansk mark för fortsatt härligt festivalkaos. Och allt börjar här, med Speeddance.

 

7. Jurassic 5 – Blue Stage, Lördag, 18.30

jurassic-5

NorthSide har under de föregående åren inte varit så intresserade av att ta in hip hop. I år är första året som man på allvar försöker sig på det, genom att bland annat ha bokat A$AP Rocky. En ”måste tillfredställa hip hop-fansen men bryr sig egentligen inte”-bokning i det stora hela. Men när de dessutom slänger in riktigt old school hip hop a la Jurassic 5 så blir det klart för en: Northside har fattat. Hatten av.

 

6. Bombay Bicycle Club – P6 Beat Stage, Fredag, 16.30

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Indie möter electro. Mina två favortigenrer här i i livet. Att detta dessutom kommer vara bandet som kickar igång min festival gör att det kommer bli kärlek vid första ögonkastet.

 

5. Lana Del Rey – Green Stage, Fredag, 23.15

1529069-lana-del-rey-617-409

NorthSide har varit uppstickaren med grymma bokningar de senaste åren. Men i och med att de, ungefär samtidigt som Bråvalla, och säkerligen framför nosen på Roskilde, presenterade den tunga internationella bokningen i Lana del Rey så förstod man äntligen vilken cool jävla festival som blommat upp i lilla Århus. Och vare sig man gillar den här typen av mainstream-bokningar eller ej, så är det alltid ett minne för livet att uppleva dem live.

 

4. The National – Blue Stage, Fredag, 01.00

The_National

Jag såg The National i solsken på Roskilde förra året. Det var bra. Men i kombination med att jag var bakfull och det var lördag och vi snart skulle hem fick jag sådan ångest av Matt Berningers stämma att jag var tvungen att fly till campet. Nu, ett år senare, har de fått en mer tacksam tid, kl 1 på natten på fredagen, bortom ångest och hemfärd, och resultatet lär inte bli något annat än magiskt.

 

3. Mew – Green Stage, Lördag, 22.45

mew-band

Att jag placerar Mew högt upp beror endast på det faktum att jag haft chansen att se dem på tidigare festivaler, men sumpat det helt och hållet. När de lirade på Siesta 2010 råkade jag åka hem och när de lirade på Roskilde 2012 hade jag däckat bakom en husvagn på backstageområdet. Nu är det tredje gången gillt och jag ska fan inte missa en endaste sekund av detta fantastiska band, om jag så ska behöva dricka vatten hela dagen för att *ta i trä* undvika eventuella missöden.

 

2. MØ – Green Stage, Lördag, 17.15

mö

Jag är så glad att jag och Filip i Festivalpoddens begynnelse förra året snappade upp Mø i hennes tidiga skede. Och hur jag sedan förälskade mig i hennes musik, såg henne briljera på Öresundsfestivalen, nästan blev ihjälklämd när hon tog över Roskildes minsta scen, för att efter det, med glädje, ha kunnat följa hennes utveckling från att ha varit den danska coola underground-artisten, till att numera vara en internationell storstjärna. Och på NorthSide kommer hon hem till Danmark igen. Efter att ha erövrat USA och världen. Det kommer vara gåshud rätt igenom.

 

1. Röyksopp & Robyn – Blue Stage, Lördag, 0.30

royksopp-robyn-2014

Partisk svennebanan eller ej. Röyksopp var bandet som fick mig att ens få upp ögonen för elektronisk musik, där i begynnelsen, och Robyn har i princip varit med och format mitt intresse för hur fantastiskt det kan vara när det elektroniska möter popmusik. Och att de nu ska ägna sommaren åt att turnera tillsammans kommer inte bara var NorthSides största musikögonblick – utan säkerligen ett av festivalsommarens största. Jag tycker nästan synd om alla bajsnödiga Way out West:are som tvungen måste vara först med allt, som inte inser att det historiska ögonblick de kommer uppleva i Slottskogen, ja, det ögonblicket kommer vi som fattade grejen, och drog till NorthSide, kunna leva på under hela sommaren.

 

Bubblare: Franz Ferdinand, Wild Beasts och Temples – Filips Topp 3. Jag tycker vi ägnar honom en tyst minut åt honom nu eftersom han inte kan närvara och istället befinner sig på svenneresa i Montenegro.

För mer musik från Northside rekommenderas vår Spotifyplaylist som ni hittar HÄR

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *