Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Festivalpoddens Valkompass

I senaste avsnittet av vår podcast presenterade vi vår egna lilla valkompass, där ni kan avgöra vem ni ska rösta på baserat på vilken festival ni föredrar. Och nu när valet bara är runt hörnet, och det fortfarande finns osäkra väljare därute, kändes det inte mer än rätt att vi presenterar denna utmärkta valkompass även i textform. Enjoy, som man säger!

 

Feministiskt Initiativ (F!) FeministisktInitiativ

Med lika vettiga värderingar som Popagandas bandbokare och ett starkt självförtroende känns F! på förhand som det utmärkta alternativet. Men! Vi vill inte riktigt dra dem åt Popaganda än, utan blickar istället upp mot Borlänge. För där hittar vi Peace and Love, en festival som tidigare också satt på ett starkt självförtroende och sunda värderingar när de i en rasande fart tog sig mot toppen i festivalsverige. Att boka Rihanna var inte illa, men varifrån hämtade man pengarna? Ska man vara i toppen så smakar det och vi hoppas innerligt att F! går en ljusare framtid till mötes än vad Peace and Love gjorde.

På festivalskalan: Peace and Love
Möjliga festivalalternativ: Popaganda

 

Kristdemokraterna (KD)Kristdemokraterna_symbol

Let’s face it. Dom är gamla, konservativa, rika och vilar på en kristen grund som sakta men säkert tappar fäste i vårt samhälle. Och utan kristendomen är dom ingenting. Lite som Sweden Rock med andra ord. En festival för äldre nostalgiska gubbar som har råd att betala dyra pengar för en helg med sina legendarer, medan Sweden Rock skrattar hela vägen till banken. Men allt har sin tid. Och även legender dör, en efter en, i ett utbud av rockband som sakta men säkert tappar fäste i samma fart som kristendomen. Njut så länge det varar!

På festivalskalan: Sweden Rock
Möjliga festivalalternativ: Allt med en målgrupp över 60

 

Centerpartiet (C)logo-klover

Partiet som tidigare representerade bönderna ute på landsbygden och skogarna, likt den vi bland annat hittar på klassiska Hultsfredsfestivalen. Men någonstans på vägen blev vänster alltmer höger, ungefär i samma takt som campingfestivalerna förvandlades till stadsfestivaler. Väljarna består inte längre av kids från landet, utan snarare av medvetna överklasshipsters. Och vart hittar man dem om inte på Stockholm Music & Arts? En festival som säljer slut vareviga år trots att vi inte känner en jävel där ute som besöker den. Hur går det ihop egentligen? Det är samma sak med Centerpartiet. Vi varken känner eller vet någon som röstar på dem, men lik förbannat är de alltid där och skvalpar över 4-procentsspärren, val ut och val in.

På festivalskalan: Stockholm Music & Arts
Möjliga festivalalternativ: Allt som inte rör landsbygden.

 

Folkpartiet (F)8aa14fe3-c0da-11df-8ef4-97c826658775

Ordning och reda är slagordet! Och väljarkåren består av liberala (läs: egoister) som gärna betalar lite mer cash för att få importera sin dyra ekologiska IPA som de creddigt kan suga i sig medan de konstaterar att marknaden ska tänka på the survival of the fittest. Ungefär som en vanlig dag på Way out West. Jaja vi vet, miljötänk och bla bla bla, men i grunden är ju Way out West inte en festival, utan snarare en institution för egoister att slå sig fram på för att mäta coolhet mellan varandra, medan det är ORDNING och REDA! Det finns inga skandaler att hämta här. Ungefär som Folkpartiet. Har det någonsin hänt något skandalöst kring deras medlemmar? Eller ännu viktigare: dricker ens Jan Björklund?

På festivalskalan: Way out West
Möjliga festivalalternativ: Stockholm Music & Arts, för den som fortfarande bryr sig LITE om andra människor.

 

Vänsterpartiet (V) V-logga_CMYK_Rod

Stökigast av alla, med en väljarkår utmynnad i en 70-talsvåg av Ebba Grön-punkare och annat löst pack. Dom super, knarkar och knullar mest i sin kaosartade väg mot toppen. Men i detta kaos finns också ett litet fint budskap om att hand i hand värna om solidaritet och miljö. Det råder med andra ord inga tvivel om att Vänsterpartiet är Roskilde. Svina bäst fan ni vill när ni besöker vår danska pärla, men glöm aldrig bort deras ledord: Take care of each other!

På festivalskalan: Roskilde
Möjliga festivalalternativ: Emmaboda

 

Miljöpartiet (M)whvkWI-n

Om Miljöpartiet hade fått leva ut sina drömmar hade Sverige endast bestått av ett vackert grönt landskap där miljön hade bestått av milslånga orörda skogar varvade med fjordar och klarblått vatten. Vi kan bara komma på en festival som lever upp till dessa miljökriterier och det är Trænafestivalen i Norge. Belägen på en vacker liten ö bland tusentals fjordar. Det är bara för Fridolin och company att packa konkenväskan. Glöm inte kolbiten!

På festivalskalan: Trænafestivalen
Möjliga festivalalternativ: Omöjligt med allt skräp som flyger runt på alla festivaler.

 

Moderaterna (M) Nya_moderaterna

Uj, överklassens toppskikt. Det är champagne och vevande. Det är pengar som är den viktigaste frågan. Det är män. Överallt MÄN. Och så lyssnas det givetvis på stekarhouse. Så det är inget snack om saken. Moderaterna är Big Slap, housefestivalen som trots sin popularitet kan jämföras med Reinfeldts 8 år vid makten. Det är samma dunk, samma snack. Grannarna har börjat klaga på den höga volymen, och regeringsskiftet verkar snart vara ett faktum.

På festivalskalan: Big Slap
Möjliga festivalalternativ: Summerburst och liknande stekarhousejippon som bara bokar män.

 

Socialdemokraterna (S)Rosen_RGB

Sveriges största parti må vara störst, men det behöver inte alltid betyda att man är populärast. Och även om det säkerligen kommer ett bra förslag från deras håll, nån gång varannat år, så haglar skandalerna från dom över oss i sådan takt att det är lätt att hacka på dem. Och trots skandalerna lyckas de fortsatt vara det alternativet som folk röstar på när de inte har någon aning om vem de annars ska rösta på. En mall som passar utmärkt in på sveriges egna festivalgigant Bråvalla, som trots mängder med kritik fortsätter vara störst. Kanske just för att festivalbesökaren åker dit när hen inte har någon aning om var hen annars ska åka.

På festivalskalan: Bråvalla
Möjliga festivalalternativ: Ingen aning, men Håkan Juholt ska ju tydligen ha hängt på Emmaboda i år, vad fan han nu gjorde där.

 

Sverigedemokraterna (SD)Sverigedemokraterna

Vare sig vi kritiserar eller hyllar en festival så tycker vi ändå att varje festival i grunden utgör ett tydligt grundbudskap: Att alla är välkomna till en festival, var man än kommer ifrån, vem man än är och vem man än gillar. Ett grundbudskap som går hand i hand med jämställdhet och antirasism. Med andra ord allt det som Sverigedemokraterna INTE står för. Och just därför kan vi inte placera dom under en särskild festival. Vi vill heller inte göra det. Det skulle visserligen vara om det fanns en festival på månen. Där kunde de sitta och ha sin egna lilla fest och spy ur sig sin galla. Så får det bli

På festivalskalan: Ingenstans
Möjliga festivalalternativ: Ku Kux Klan-konvent i Texas.

 

Glöm inte bort att rösta på söndag!
Puss och hej!
/Linus och Filip

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *