Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Analys kring eventuella bokningar till Roskilde 2015 (Linus)

Roskilde har precis släppt sina första artister till nästa års upplaga. Ett släpp som därmed öppnar och inviger hela den kommande festivalsäsongen. Och med det här släppet börjar givetvis spekulationerna och spådomarna hagla på diverse forum, diverse facebooksidor och inte minst här på Festivalpodden om vilka artister vi kan vänta oss på postern. Det är fortfarande långt, långt kvar tills festivalsommaren, vilket gör att det fortfarande är svårt att sia exakt om vilka artister som kan väntas bokas. Men skulle vi just idag följa upp olika spår och rangordna dem från mest sannolikt till minst sannolikt, ja, då skulle vi nog lista det enligt följande.

 

1. Perfume Genius

Denna helt fantastiska artist som inte bara släppte årets bästa platta 2012, utan även lyckades stå för den bästa spelningen på det årets upplaga av Roskilde är tillbaka i högform med en ny superb platta. När han lirade 2012 stod han på den minsta scenen, vilket får oss att nästan våga satsa vår högra arm på att han i nuläget är ett av de mest givna namnen att göra Roskildecomeback. Det vore skandal om inte annat.

Odds: 1.15

 

2. Ballet School

Precis som de flesta festivaler med koll befann sig bandbokare från Roskilde på Reeperbahn Festival för någon vecka sedan. En av europas viktigaste branschfester där de mest lovande up and coming-banden får chansen att lira och visa upp sig. Ett av de mest lovande banden från den här tillställningen, Ballet School, vars drömska pop är så genuint klockren och 80-talsflörtande att det är otroligt, har redan hunnit lira på bland annat Sziget och SXSW och fanns på så sätt säkerligen redan på Roskildes radar. Att de är ett namn vi kommer få se på postern inom en snar framtid känns därför väldigt troligt.

Odds: 2.50

 

3. Nelson Can/Ulige Numre

Två danska favoriter som fick äran att förgylla Roskildes warm up 2012. Nelson Can har precis släppt ny platta och Ulige Numre, tja, Ulige Numre är ju Ulige Numre. Så när det är dags att gräva fram de danska namnen är det inte alls omöjligt att dessa är några av de första Roskilde har i åtanke.

Odds: 4.00 (båda)

 

4. Elliphant/Eternal Death/Rebecca and Fiona

Det så kallade svenskspåret. Där Elliphant känns mest trolig, med tanke på hennes framfart på den internationella musikmarknaden. Ha då i åtanke att även hon har en warm up-spelning från Roskilde 2013 på CV:et, i kombination med att hon precis släppt en av årets bästa låtar med danskarnas egna superstar MØ, vilket gör att hon säkerligen är det första namnet som danskarna skriker efter när det kommer till svenska bokningar. Nästa svenska talang att upptäcka är Eternal Death. Och nej, det är inte dödsmetall, utan industriell synth av det perfekta slaget vi snackar om. En genre och artist som definitivt faller Roskilde i smaken. Rebecca och Fiona känns i den här trion däremot som det osäkraste kortet men bör ändå få vara med i spådomarna med tanke på att de fortfarande, vilket är helt sjukt, inte fått spela på Roskilde.

Odds: 5.00 (Elliphant) 8.00 (Eternal Death) 13.00 (Rebecca och Fiona)

 

5. Smashing Pumpkins/Foo Fighters

Vi kan kallar det för “rockers som spelar överallt-spåret”. Där Smashing Pumpkins gör comeback nästa år med två nya album. Om det innefattar turné också är inte helt klart i nuläget. Men blir det turné känns det som att de lika gärna skulle kunna vara nästa sommars OutKast – det vill säga det bandet som gör comeback och därefter spelar på alla festivaler de kan hitta i Europa. Allt från Sziget till Way out West kommer avverkas. Och så Roskilde förstås. Vi kan säga så här: Blir Smashing Pumpkins bokade till Coachella, ja, då kan vi räkna med att hela Europa finns med i planeringen. Och skulle det inte vara Smashing Pumpkins som står för det här kalaset kan vi räkna med det ännu mer givna Foo Fighters. Och då de snart är ute med en ny platta, som garanterat följs upp av bland annat en Europaturné känns de som ett gjutet namn.

Odds: 5.00 (Foo Fighters) 13.00 (Smashing Pumpkins)

 

6. AC/DC 

Ett väldigt återkommande och önskat namn bland danskarna. Det som talar för är att de passar in bra som nästa års obligatoriska gubb-bokning. Efter Bruce, Metallica och Rolling Stones blir det ganska svårt att toppa gubb-bokningarna. AC/DC är givetvis ett nedköp i jämförelse med dessa, men spelar samtidigt ändå i samma liga och känns därför som det givna valet. Lägg därtill på att de snart är aktuella med en ny platta och plötsligt finns de med på radarn över band som lär turnera nästa sommar. Det som talar emot är att AC/DC lika gärna kan släppa sin platta och sen skita i att åka på turné. Man vet ju aldrig med de där banden vars bäst före-datum sedan länge har passerat.

Odds: 15.00

 

7. Jack U/ Eller Skrillex ensam

Det är alltid svårt att förutse vilken som blir den elektroniska stängningsakten på lördagen. Speciellt nu när Roskilde väljer att stänga festivalen på lördagsnatten, istället för söndagsnatten som de gjort under tidigare år, vilket gör att de kanske struntar i att låta en elektronisk akt stänga. Men om de nu väljer att göra det känns Diplos och Skrillex lilla samarbete Jack U på förhand som ett intressant namn. Då de riktat in sig på att ge spelningar med exklusiv karaktär (bland annat gör de en nyårsspelning på Madison Sqaure Garden) skulle de passa in utmärkt som just en exklusiv bokning, signerad Orange Stage och endast Orange Stage, likt den exklusivitet, åtminstone för nordiska festivaler, som omgav Major Lazers spelning där i somras. Och Roskilde älskar Diplo medan Diplo älskar Roskilde. Lägg därtill på att Skrillex aldrig varit på Roskilde, men alltmer kommit att bli ett mycket önskat namn av besökarna och vi är hemma. Om inte tillsammans, så lär säkert åtminstone Skrillex dyka upp.

Odds: 18.00 (Jack U) 8.00 Skrillex

 

8. Lorde/Lana Del Rey/Beyonce

Efter den lyckade Rihanna-bokningen 2013 var det trist att Roskilde inte följde upp detta förra sommaren och istället struntade helt i att boka en kvinnlig kommersiell storartist. Desto tristare att de sket fullständigt i att låta någon kvinnlig artist stå på Orange Stage överhuvudtaget, och dessutom inte såg ett enda problem i detta, som de lökiga mansgrisar till bandbokare som de många gånger är. Nåväl, ifall de nu skulle ta och bättra sig till nästa sommar känns Lorde som ett självklart val. Även Lana Del Rey skulle vara möjlig, även om det faktum att hon lirade på Northside förra sommaren kan tala emot. Det bästa vore annars om Roskilde gick all in och bokade den enda i genren som kan toppa Rihanna. Nämligen Beyonce, även om det just nu känns väldigt, väldigt långt borta.

Odds: 25.00 (Lorde) 40.00 (Lana Del Rey) 80.00 (Beyonce)

 

9. Oasis

Jag vet. Det är med största sannolikhet helt omöjligt att Oasis skulle återförenas och återvända till Roskilde. Men efter förra sommarens spekulationer om en eventuell Glastonbury-spelning är det åtminstone lite kittlande att ta med dem.

Odds: 150.00

 

10. Daft Punk/Rage Against The Machine

De mest önskade artisterna till Roskilde over and over again. Det är samma visa varje år. Vad än Roskilde kommunicerar via sina diverse kanaler är det alltid någon joppe som skriker ”DAFT PUNK!!!!!” eller ”RATM!!!!”. Och tyvärr blir svaret alltid detsamma: NEJ! Och vi kan räkna med att så även är fallet nästa sommar. Daft Punk har fortfarande inte utlyst någon turné efter Random Access Memories, och lär inte göra det nästa sommar heller. Och Rage Against The Machine har vad det verkar som tagit en paus på obestämd tid. Så för att besvara er besvikelsen kan vi väl redan nu lägga dessa åt sidan? Det kommer nämligen inte hända.

Odds: 999.99

 

Update: Sekunderna efter att vi publicerat denna text fick vi veta att Foo Fighters är klara för Rock Am Ring nästa sommar. Därför chocksänker vi oddsen på dem till 1.20. Vi kan med andra ord förvänta oss Foo Fighters på Roskilde nästa sommar. Ja, man tackar.

Puss och hej!
/Linus Bjarnelo

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *