Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Festivalkrönikan V 42 – Cash is king

Kommer ni ihåg pay band-haveriet på Bråvalla i somras? Det kanske ni inte gör. I så fall, här är det: Bråvalla lanserar, bara några veckor innan det väl är dags för festival, ETT SUPERSMART NYTT BETALSYSTEM! Med ett litet chip i festivalarmbandet gör vi Bråvalla kontantfritt och låter er betala allt ni handlar via ett chip. Skitsmart va? Det kommer vara skitenkelt att använda. Allt ni behöver göra är att gå in och regga er på en hemsida genom 28 steg och sedan är det klart!

Själv var jag aldrig på Bråvalla, men hamnade däremot på en annan FKP Scorpio-festival veckorna innan, som ni säkert hört talas om; danska Northside. De använde sig också av samma SUPERSMARTA system. Så när alla ni Bråvallare var upptagna med att ställa 1000 frågor till Bråvalla om detta supersmarta system, då satt jag svettig och förbannad och försökte registrera mig genom samma 28 steg, fast på danska.

Och det var just därför som jag inte var ett dugg förvånad när det SUPERSMARTA systemet fallerade fullständigt redan under första festivaldagen på Bråvalla. Jag hade nämligen genomlidit samma helvete på Northside. Denna danska lilla pärla är bara hälften så stor som Bråvalla och just därför behövde man inte vara lika SUPERSMART som ett pay band för att fatta att det inte skulle funka.

Nåväl, att paybandet sedan funkade under stundom kan man inte ta ifrån det. Att köerna däremot var dubbelt så långa i öl och matstånden behöver vi inte gnälla mer kring. För det sjukaste i hela detta haveriet är ändå efterspelet. För om ni tyckte det var krångligt att regga er genom 28 steg för att tanka ett festivalarmband var det inget jämfört med hur omöjligt det skulle vara att få tillbaka de pengar som blev över på chipet efter festivalen.

Det är oktober nu. Och det finns festivalare som fortfarande inte lyckats få tillbaka sina kvarlämnade Bråvalla-pengar. Det betyder att medan vi andra slänger höstdepressionen i väggen genom att tänka tillbaka på alla härliga festivalminnen vi har från sommaren så finns det en grupp festivalare som inte kan njuta över huvud taget, eftersom de är fullt upptagna med att behöva tjata tillbaka de pengar som Bråvalla blåste dem på. Nu heter det inte längre ENKELT och SUPERSMART från Bråvallas sida. Det heter istället: Ni ska få tillbaka era pengar! Vi kan inte bara svara på när..

Missförstå mig rätt nu, jag är ingen motståndare till ett kontantfritt samhälle, tvärtom! MEN! Festivaler är inget samhälle som representerar framtid och teknik. Festivaler är en plats för överlevare. En plats där vi campar, svinar och lever efter ”CASH IS KING”-principen. Det sista vi behöver är ett SUPERSMART chip i vårt festivalarmband. Vi vill inte behöva hålla på och registrera och ha oss innan en festival för vi är fullt upptagna med att planera hur vi på roligast sätt har skoj under dessa värdefulla dagarna. Och vi vill framförallt inte behöva känna oss blåsta när det är dags att utvärdera våra festivalupplevelser från sommaren.

Man får heller inte glömma det faktum att denna SUPERSMARTA lösning inte var efterfrågad av oss festivalare. Jag kan inte tänka mig att det finns en majoritet av festivalare som krävt ett enklare sätt att betala på, för det kan ju för fasen inte bli mycket enklare än att hala fram en hundring i ett ölstånd. Och vad fan gör en kö egentligen? Jag kan inte minnas ett enda tillfälle på exempelvis Roskilde där jag tyckt det varit jobbigt att stå i en längre kö (med undantag för bajamajor givetvis) just av den enkla anledningen att jag är full och glad. Är omgivningen rolig, finns det inga tråkiga köer, som Fantomen brukar säga till Guran innan han drar iväg till Roskilde.

FKP Scorpio sviker med andra ord inte bara sina besökare efter festivalen när de handlingsförlamat inte klarar av att ge dem sina pengar tillbaka – de sviker dem även innan festivalen genom att presentera något som ingen bett om. Något som på sikt skadar den viktiga relation som man faktiskt behöver med sina festivalare för att skapa de där veteranerna som är beredda att åka till en festival till varje pris, vad den festival än väljer att boka för musik.

Det var säkerligen en god tanke i grunden. Men de kunde som sagt frågat först. Och när de nu börjar rusta för nästa års festival hoppas jag de tagit detta snedsteg i lärdom och skriker CASH IS KING och slopar sina förbannade SUPERSMARTA SYSTEM.

Men innan de gör det hoppas jag de gör en ännu viktigare grej, nämligen: ger tillbaka alla festivalare sina pengar så att dessa kan gå vidare och, precis som oss andra, minnas tillbaka till de roliga stunderna istället.

CASH IS KING!

Puss och hej!
/Linus Bjarnelo

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *