Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Och vinnaren i det danska festivalkriget är..

När Tinderbox annonserade sitt intåg på den danska festivalmarknaden i höstas, gnuggade de danska medierna händerna, och slog på stora trumman med rubriker om ett danskt festivalkrig, med Roskilde, Northside och Tinderbox i täten. Och trots att en vapenvila, festivalerna emellan, ryktas ha ägt rum över en Tuborg eller två, har det varit omöjligt att vifta bort fajten. Därför känns det som en bra idé att nu, när festivalerna sägs vara färdigbokade och allt, rikta fokuset mot kriget igen. För vem har egentligen gjort bäst för sig när det väl avgörs i sommar?

Vi dissekerar helt enkelt festivalerna i sex olika kategorier i form av; legendbokningar, tunga namn, genustänk, modernitet, bredd och festpotential, och betygsätter dem med tältstolar, för att ta reda på vinnaren:

11150673_961851613838723_8635235301490722561_n

Northside

Legendbokningar:
Grace Jones och Wu Tang Clan

Slutsats: Grace Jones är både en överraskande och rolig legendbokning, som säkerligen är ett av namnen vi kommer tänka tillbaka på när vi sammanfattar festivalsommaren. Wu Tang är givetvis också en legendbokning med hög klass, samtidigt som det alltid är lite luddigt när det kommer till Wu Tang. För vem kan man egentligen räkna med att ska dyka upp i detta rörigt stora kollektiv?

Betyg: 4 av 5 Tältstolar

 –

Tunga namn:
Alt J, Antony and The Johnsons, Death Cab For Cutie, FKA Twigs, Interpol, MØ, Sam Smith, The Black Keys

Slutsats: Det är väldigt Way out Westigt på Northsides poster. En tung line up med andra ord, även om tråknamn som Death Cab For Cutie och Interpol drar ner det en aning. Men i det stora hela är det trots allt namn som de flesta festivalerna slåss om att få boka den här sommaren.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

 –

Genustänk
Manliga akter 30
Kvinnliga akter 6
Mixade akter 2

Slutsats: Northside är inte ens i närheten att lyckas. Endast en av de kvinnliga bokningarna headlinar medan namn som FKA Twigs och MØ tydligen måste stå längre ner på postern till förmån för Ben Howard och Underworld. Märklig prioritering.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet

Slutsats: Northside är som sagt lite av Danmarks svar på Way out West och bokar därför de hippa akterna som passar in efter den mallen. Men om det är det man ska utgå ifrån boomar de också lite sett till märkliga felbokningar som Incubus och Death Cab for Cutie, som inte varit coola på 10 år, om nu ens Incubus någonsin varit coola. Men utöver det är de givetvis rätt på det.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Bredd

Slutsats: Northside erbjuder ingen vidare bredd ifall man inte är ett stort fan av medveten indie. Som hip hopare är det svårt att bli motiverad att köpa biljett sett till de få hip hop-akter som bokats. Detsamma gäller den som vill dansa till något annat än Sam Smith. Och EDM:are lär hålla sig undan detta gitarrparadis.

Betyg: 2 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa ju!

Slutsats: Eftersom Northside är en stadsfestival går musiken före festen. Men är man där för att festa går det givetvis att göra det med. Till skillnad från Way out West så har inte Northside hägnat in halva festivalområdet i något VIP-område, och vill man dricka bärs framför scenen är det fullt möjligt. Det är dock rätt dyrt att köpa öl på festivalen, och den lilla gräsplätt som finns utanför festivalen är inte så jättepepp att förfesta på innan man drar in och kollar på band.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Total poäng: 18 Tältstolar

10421389_640084432802565_939604942985010748_n

Tinderbox

Legendbokningar
D-A-D, Robbie Williams, The Prodigy

Slutsats: Det får ju sägas att det nog bara är danskarna själva som anser D-A-D vara en legendbokning. Och när det kommer till Robbie är det oklart hur sexigt det egentligen är att boka honom till en festival år 2015, med tanke på att han på sistone mest agerat bakgrundssångare på en Avicii-låt, som han knappt får credd för själv. The Prodigy känns trötta, men har trots allt en ganska bra ny skiva med sig som kan lyfta dem.

Betyg: 3 av 5 tältstolar.

Tunga namn
Cardigans, MØ, Major Lazer, Kent, Hozier, James Blake, Ellie Goulding, Axwell & Ingrosso, Above & Beyond, Angel Haze

Slutsats: Som förstaårsfestival har Tinderbox trots allt skrapat ihop en hel del imponerande namn. I alla fall om man gillar EDM-musik, där de ju i princip dominerar Festivaldanmark.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

 –

Genustänk
Manliga akter 46
Kvinnliga akter 5
Mixade akter 5

Slutsats: Tinderbox ramlar inte in på festivalmarknaden som några jämställdhetspionjärer. Nej, de är lika sorgliga på den här fronten de med, även om de har haft vett att headlina några av deras kvinnliga bokningar. Men de får givetvis underkänt ändå, sett till fördelningen.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/modernitet

Slutsats: Säga vad man vill om EDM-musik, det går ändå inte att frångå att det är den genren som tar över just nu. Och på den fronten har Tinderbox fattat grejen och bokat hej vilt inom just det. På så sätt har de även visat att de fyller en funktion på den danska festivalmarknaden, eftersom ingen annan dansk festival har bokat det i lika stor utsträckning.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Bredd

Slutsats: För att ta vid där vi var på förra kategorin: Tinderbox har via sin EDM-musik format en otroligt radiovänlig festival, vilket på så sätt blivit lidande på andra genrer. Många danskar är exempelvis upprörda över Tinderbox brist på rockakter, med tanke på att Tinderbox från början gjorde misstaget att lansera sig som en ny “rockfestival”

Betyg: 2 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa ju!

Slutsats: Eftersom Tinderbox är en ny festival är det omöjligt att sia om dess festpotential. Vi får helt enkelt spekulera. Och på den fronten säger vi följande: Stadsfestival = minuspoäng. Men de får samtidigt plus för deras satsning till att bygga en Tomorrowland-inspirerad EDM-scen för deras EDM-akter. Går det hem nalkas det sannerligen fest!

Betyg: 2 av 5 tältstolar

Total poäng: 16 tältstolar

k3vj9z

Roskilde

Legendbokningar
Paul McCartney, Noel Gallagher, Muse, Mew (Enligt danskarna)

Slutsats: Paul McCartney. Nuff said.

Betyg: 5 av 5 tältstolar

 –

Tunga namn
Nicki Minaj, Disclosure, Kygo, Florence and the Machine, Pharrel, Kendrick Lamar

Slutsats: Det finns så många tunga namn att välja mellan här att de ovan nämnda exemplen egentligen inte räcker. Det går helt enkelt inte att vika sig för en väl lyckad kompott.

Betyg: 5 av 5 tältstolar

 –

Genustänk
Manliga akter 115
Kvinnliga akter 27
Mixade akter 23

Slutsats: En fruktansvärt stor majoritet av snubbar. Dessutom måste Roskilde vara den enda festivalen i världen som inte headlinar en artist som Nicki Minaj, vilket är helt åt helvete. Och då Roskilde har en uttalad profil av att skita i vilket när det kommer till den här frågan förtjänar de inte ens att få en endaste tältstol.

Betyg: 0 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/modernitet

Slutsats: Roskilde må ha många tunga namn som är rätt. Men det går samtidigt inte att väja för att vissa av dem känns lite yesterdays news. Pharrell hade exempelvis sin peak förra sommaren och känns inte så jättespännande efter hans Robin Thicke-debacle.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Bredd

Slutsats: Roskilde har i princip ALLT för alla smaker. Men som Danmarks största och äldsta festival blir också bedömningen petig. Här är exempelvis lite brist på elektroniska akter, sett till tidigare år.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden, är bara där för att festa!

Slutsats: Då har du kommit rätt, min vän.

Betyg: 5 av 5 tältstolar

Total poäng: 23 tältstolar

Slutställning: 

Roskilde: 23 tältstolar
Northside: 18 tältstolar
Tinderbox: 16 tältstolar

P.S. Vi kommer även bedöma de svenska festivalerna på samma sätt inom en snar framtid. 
Puss och hej!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *