Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Festivalguiden: Hur sover jag bäst på festivalen?

Det kvittar hur gammal eller ung man är. En festival blir alltid lite roligare om man faktiskt passar på att sova lite när man är där. Minst 4 timmar per natt brukar fungera bra, så länge man ser till att hålla alkoholbalansen flytande under de vakna timmarna för att undvika bakfyllan. Men det är egentligen inte viktigt hur många timmar du planerar att sova på en festival. Nej, det viktiga är att utnyttja de timmar du väljer att sova på bästa sätt och med de bästa förutsättningarna.

För det första så utgår vi givetvis från att det rör sig om en campingfestival, så tråkiga stadsfestivalare kan sluta läsa här och dra åt helvete. Med det sagt tittar vi först och främst på det viktigaste för sömnen, det vill säga tältet.

På senare år har det blivit allt vanligare att använda sig av så kallade pop up-tält. Det vill 2-seconds-xl-0-vindskyddsäga den modellen som tar ungefär 30 sekunder att få upp. Denna modell används bland annat på Roskilde där tiden är en viktig del i ekvationen eftersom du har ungefär 2 minuter på dig att få upp ditt tält innan någon snor platsen du valt ut. Vi väljer trots detta att dissa pop up-tältet. För lika lätt som det är att sätta upp det, lika lätt är det att ha sönder det. Det räcker att en överförfriskad dansk snubblar över ditt tält och du är körd.

Vi föreslår därför att ni siktar in er på ett hederligt kupolformat 2 eller 4-mannatält (beroende på om du ska bo själv eller med din partner). Vill du ha kvalité väljer du ett tält i 600-kronorsklassen. Skiter du i vilket är det Harald Nyborg som gäller.

Vi skrev enbart partner här ovan som eventuellt sällskap. Det stämmer. När du bor i tält på festival är det nämligen enbart om du har en partner som du ska välja att bo två. Annars bor du själv. Att bo med en kompis kan tyckas kul, men det finns en rad anledningar som bevisar motsatsen. Av egen erfarenhet vill vi därför avråda kompisboende eftersom det kan uppstå jobbiga situationer som ofrivilliga spyor i natten och använda kondomer på din huvudkudde. Tältet är ditt festivalhem, och du bossar därför över det själv.

När du har ditt tält fixat och befinner dig på festival, redo att sätta upp det, ska du också se till så du inte blir en av dem i campet som placerar ditt tält närmast ert partytält. För då kommer ditt tält ha en risk att befinna sig mitt i festens centra. Och då är det också du som får ta emot alla dina fulla kompisar som tvunget måste ramla in i ditt tält på natten, samt får ta emot eventuella skitfulla vänner som kommer in i ditt tält på natten för att gråtandes berätta hur mycket du betyder för dem. Nej, håll ditt tält på avstånd. De där extra metrarna du måste gå kommer vara värd mödan.

När tältet är uppsatt är den stora frågan hur du “inreder” det. Och här går meningarna om vad som är det rätta isär. För det beror helt enkelt på vad du är för en slags person. Vi har därför gjort en liten generalisering och delat upp festivalaren i 5 kategorier. Antagligen tillhör du en av dessa och inreder därför ditt tält utefter det:

Överlevaren
Halva ditt tält inreds med packning som du har organiserat snyggt på antingen den högra eller den vänstra sidan inne i tältet. Bland din packning hittar vi allt från ficklampor med tusen extrabatterier till ett stormkök. På den motsvarande sidan har du placerat ett hårt liggunderlag. Din sovsäck är av en modell som tål 20 minusgrader, vilket gör att du varje morgon vaknar i en så pass stor svettpöl att du kommer tro att du kissat på dig. Du har gjort en kudde genom att fylla din sovsäckspåse med kläder.

Slusken
Din packning består av några flaskor Jeltzin och en tandborste som du ironiskt nog aldrig använder (vilket du gärna förklarar för dina vänner medan du dumflinar). Du har inte ens ett tält med dig, eftersom du lever i illusionen om att du ska ”lägra en ny” varje natt och därför få sova hos dem. Men du får sällan ligga och brukar därför få sova hos dina snälla kompisar som tycker synd om dig.

Komfortaren
Den som främjar om sin skönhetssömn mest. Därför består halva din packning av sovgrejer. Du har en uppblåsbar madrass (men har glömt ta med en pump, men strunt i det, för du kommer få låna en av Överlevaren), en sovsäck av modellen som går att öppna upp och som du därför placerar ut över madrassen. Till detta har du tagit med dig en kudde och ett täcke. Blir det kalla nätter kryper du i sovsäcken. Den som tillhör den här kategorin har oftast med sig sin partner också, och sover också bäst på festivalen.969138_10151470875321426_455877110_n

Fyllot
En lite mindre dräggig version av slusken. För som Fyllot har du i alla fall med dig ett tält. Men utöver det har du i bästa fall ett liggunderlag när det kommer till sovgrejer. För du ser ju alltid till att supa dig så full att du bara kan ramla in i ditt tält och däcka, närsomhelst på dygnet. Skulle du som Fyllot ha satt upp ditt tält över en sten hade det heller inte bekommit dig. Det är också du som ramlar in i de andras tält och gärna kommer in till Komfortaren om natten och berättar hur mycket hen betyder för dig, gråtandes.

Snobben
Du har varit ute i god tid och bokat hotell. Du sover i en skön säng 1 kilometer från festivalen. Du tar alltid taxi hem efter spelningarna och dyker bara upp i kompisarnas camp på dagen, då du skryter om den goda hotellfrukost som du precis krängt. Du är aldrig med och festar i kompisarnas camp om kvällarna eftersom du är en tråkig jävel som prioriterar musiken framför vännerna.

Det var det! Och om ni undrar vilken kategori Festivalpodden tillhör skulle vi säga att vi är en slags blandning av Komfortaren och Fyllot. 

Och glöm inte att ni kan spexa till det lite extra i sommar genom att införskaffa någon av dessa sovsäckarna:

 Funny_Pictures_12367 jabba_the_hutt_costume_wxp my747509111609 sharksleepingbag

first-green-sleeping-bag-will-revolutionize-camping-as-we-know-it-24348

Puss och hej!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *