Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Våra “favoriter” bland inställda festivalspelningar

images

Tråkiga nyheter från Danmark. Sam Smith har fått problem med stämbanden och ställt in sin spelning på Northside. Besökarna är i eld och lågor och kräver nu att Northside ska ersätta med Foo Fighters. Det tycker vi är ett fantastiskt kul krav, med tanke på hur orimligt det är.

Nåväl, en inställd festivalspelning är sällan rolig, men här är i alla fall 5 stycken klassiker som vi kunnat skratta, åtminstone lite, åt i efterhand:

Van Halen ”ställer in” Sweden Rock 2011
2011 hade i princip alla gubbband hunnit besöka Sweden Rock minst en gång. Alla utom Van Halen. Och när det inför sommaren började hintas om att nämnda band skulle bege sig ut på någon slags återföreningsturné började ryktena om att Sweden Rock skulle vara ett av stoppen florera. I just detta skedet går historien om vad som egentligen hände isär, men de uppgifter vi sitter på snackar om att Eddie Van Halen himself, känd för sin korta stubin, lackat ut över någon bagatell och plötsligt var hela turnén avblåst. I samma veva läckte en påstådd turnéplan ut bland olika medier. Och på den turnéplan var givetvis Sweden Rock ett av stoppen. Van Halen lyckades med andra ord med konststycket att ställa in en festivalspelning – innan den ens var officiell.

Mumford ställer in Hultan
Hultsfred 2012. Herregud vilken line up den festivalen bjöd på. Och mitt i denna fantastiska kompott av indiesnubbar, up and coming elektroniska akter och legendariska band, skulle även ett glatt och härligt banjogäng headlina.  Men undertecknad satt i en bil färdandes genom skogarna i Småland när nyheten om att Mr. Mumford hade brutit armen och därför valt att ställa in Hultsfredspelningen. Varför denna förbannade sopa inte hade vett att ta in en vikarie på gitarr, banjo eller vad fan han nu spelar och endast hålla sig till att sköta sången är ett mysterium som gäckar oss än idag. Speciellt med tanke på att Mumford and Sons två veckor senare drog till Peace and Love och glatt druttade vidare på sin banjos utom något som helst gips i sikte..

Drake delar Roskilde i två läger
Om ni tycker en bruten arm är en dålig anledning att ställa in en spelning är det inget jämfört med vad som var en viss hip hop-gigants anledning till att skita i Roskilde förra året. Drake fick ont i magen. Och så var det inte mer med det. Jack White fick äran att ersätta. En tung ersättare, även om den delade Roskildepubliken i två läger. De som tyckte det var helt idiotiskt att ersätta en hip hop-bokning med rock. Samt de Preben-danskar som jublade över att Roskilde slängde in MER rock.

Begynnelsen till ”Looptroop Rockers ersätter”
Frank Ocean (Vad hände egentligen med honom förresten?) var en av Way out West stora bokningar 2012. Men pga att han var lika mesig som Drake så fick även han ställa in. Looptroop Rockers ersatte. Och resten är som man brukar säga historia, med tanke på hur det banade vägen för ett av de mest uttjatade festivalskämten genom tiderna. Numera kan inte en artist ställa in en spelning på en svensk festival utan att någon fåne ska kommentera att Looptroop Rocker ersätter. På tal om det så försökte vi föra skämtet vidare till Danmark. I och med att Sam Smith ställde in Northside tyckte vi det vore på sin plats att skriva ”Klumben och Raske Penge (Typ Danmarks svar på Looptroop Rocker) ersätter” på Northsides facebooksida. Som svar fick vi, av upprörd dansk: ”Naj for hilvede!!! Foo Fighters!!!!”. Skämtet gick med andra ord inte hem.

Århundradets konstigaste ersättare
Om ni tyckte det var skumt att ersätta Drake med Jack White var det inget jämfört med vad Roskilde lyckades med 2004. Då fick nämligen legendbokningen David Bowie ställa in. Roskilde bad om ursäkt till fansen och presenterade sedan den första stora ersättare de kunde få fram på snabbast möjliga tid: Slipknot. Ljudet från 1000 tältstolar som knarrade ljöd över campingen. 

Vilka inställda festivalspelningar är era ”favoriter”?

Puss och hej!
/Linus

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *