Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Topp 10: Hetaste festival-lineups en hade velat se

10. Pukkelpop 2005

Skärmavbild 2014-11-03 kl. 15.46.11
Belgien har inte bara Rock Werchter och Tomorrowland, en av dess största festivaler heter Pukkelpop och funnits sedan mitten av 80-talet. 2005 var ett år då de blandade det som var allra hetast just då (indierock) med namn som Franz Ferdinand, Hot Hot Heat, Arcade Fire, Adam Green och Kaiser Chiefs. Med gamla legender som Nick Cave & the Bad Seeds, Pixies och Marylin Manson.

Ett gediget utbud för såväl hårdrockare (Korn, Danko Jones, Dropkick Murphys, Bad Religion) elektrodiggare (The Prodigy, Tiga, Basement Jaxx, LCD Soundsystem, Röyksopp, Vitalic) hiphopare (The Roots) och även de med lite lökigare smak (Good Charlotte och Nightwish).

Det här är allt en stor festival med brett musikutbud borde ha på sin affisch.

9. Roskilde 2003
Skärmavbild 2014-11-03 kl. 15.48.04
Det räcker med att se de största namnen på affischen för att fatta att det här var ett sinnessjukt år för Roskilde. Bland de mindre namnen finns dock ett par anmärkningsvärda rackare också:

Svenska hiphopgruppen Advance Patrol intog en av de mindre scenerna, Chicks on Speed som precis hade släppt sin hitsingel “We don’t play guitars” var där, Daniel Johnston, Gogol Bordello, en av Mews första konserter på festivalen, danska one-hit-wondret Outlandish, The Hellacopters och ett up-and-coming The Sounds.

8. Leeds/Reading Festival 1999
Skärmavbild 2014-11-03 kl. 15.49.40
Något säger mig att själva känslan på den här festivalen var så där härligt 90-talsknarkig som bara en brittisk festival med The Chemical Brothers och Red Hot Chili Peppers på 90-talet kan vara. Förutom det skulle man gått och sett Blur på bakfyllan när de var som störst och inte hunnit bli bittra över att en stor del av publiken bara var där för att se Song 2.

Dessutom skulle man kunna headbanga till “The kids are not all right” av The Offspring och hållit allsång till “Pretty fly (for a white guy)”. Samt ett tidigt Kent, The Flaming Lips, Backyard Babies och en mindre gubbig Ice-T.

7. Boovegas 2007
Skärmavbild 2014-11-03 kl. 15.51.03
Las Vegas fick en festival år 2007 som varenda festivalbesökare idag bara kan drömma om. Med Daft Punk och Rage Against the Machine längst upp på affischen räcker egentligen det för att bli en av de hetaste festivalaffsicherna någonsin. Men resterande lineup är inte så pjåkig den heller.

6. Rock Werchter 1983
Skärmavbild 2014-11-03 kl. 15.51.58
Ytterst oklart om det bokades fler, mindre band till den här festivalen och att de var tvungna att koncentrera sig på créme de la créme när festivalaffsichen skapades. Det spelar dock ingen roll. Med 80-talets bästa och hetaste namn på affischen borde varenda kotte ha flockats till belgiska Rock Werchter.

John Cale hade dock gått in i en mer kommersiell riktning precis i början av 80-talet och var nog rätt dålig live. Men visst hade man gått och sett honom ändå, bara för att hoppas att det iaf kommer någon enstaka Velvet Underground-låt?

5. Big Day Out 1994
Skärmavbild 2014-11-03 kl. 15.53.06
Australienska festivalen Big Day Out är lite speciell, på det sättet att den arrangeras i totalt sex städer över hela Australien. 1994 är dock deras mest imponerande år med en tidig Björk, ett Soundgarden mitt under grunge-eran och såklart The Ramones.

4. Rock in Rio 1985
Skärmavbild 2014-11-03 kl. 15.54.12
Världens kanske största festival publikmässigt slog nog på störst när den inleddes 1985. Med namn som Queen, Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Rod Stewart, AC/DC, Scorpions, B-52’s, Yes och Whitesnake är det tveklöst något av det största som arrangerades på 80-talet överhuvudtaget.

3. Glastonbury 1971
Skärmavbild 2014-11-03 kl. 15.55.04
Glastonbury Festival idag är mer av ett slags brittiskt Coachella, kommersialiserad, dyr och extremt stor. 1971 var dock festivalen ett slags hippieparadis, hade gratis inträde och lyckades ändå boka artister som David Bowie, Pink Floyd och Joan Baez. Ungefär 12 000 var på plats och var, till synes från bilderna som togs där, nakna mest hela tiden.

2. Roskilde 2006
Skärmavbild 2014-11-03 kl. 15.55.51
Den här affischen gör mig nästintill irriterad när jag ser den. Irriterad på mina föräldrar som inte lät mitt 16-åriga jag åka dit, irriterad då jag hört från mina syskon som var där och om när de stod längst fram när Roger Waters körde igenom Dark Side of the Moon. Eller när jag ser liveklipp därifrån och ser hur enormt bra live Franz Ferdinand var (till skillnad från hur de var när jag såg dom två år senare på Way out West).

Sedan ett Guns n’ Roses som givetvis var någon timme försenade, en Bob Dylan utan fungerande röst, Morrissey, Kanye West, The Strokes. Och det bara fortsätter! Sigur Rós, Placebo, The Streets, Kaiser Chiefs, Arctic Monkeys, Matisyahu och kanske roligast av allt: Steve Angello & Sebastian Ingrosso.

1. Woodstock 1969
Skärmavbild 2014-11-03 kl. 15.56.45
Festivalernas festival. Festivalernas moder jord. Festivalernas gudfader. Alla som någonsin arrangerat en festival sedan 1969 ska bara ha detta målet: Var så lik Woodstock som det bara går. Det är givetivs omöjligt, det som hände på fältet i Bethel, New York för nästan en halv miljon människor kommer aldrig ske igen. Men vi kan försöka.

Och lineupen då? Joan Baez, The Who, Santana, Canned Heat, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin, Sly & the Family Stone, Jefferson Airplane, Joe Cocker, The Band, Crosby, Stills, Nash & Young och såklart Jimi Hendrix.

Frågan är om det var superkända band som spelade på festivalen, eller om de blev superkända av att spela på festivalen? Den kan ni fundera på.

/Joseph Pollack

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *