Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Malmös Primavera-guru tipsar om Primavera

Foto: Kristoffer Nilsson

I helgen kickar Primavera igång, erkänd som en av världens bästa (stads)festivaler. Och nog för att Festivalpodden sitter på fina festivalkunskaper, men när det kommer till denna spanska pärla ligger vi faktiskt i lä. Därför tyckte vi det vore på sin plats att istället låta Ola Elleström, Malmös egna Primavera-guru, sköta snacket. Vi frågade honom därför om hans bästa tips!

Hur många gånger har du varit på Primavera?
Det blir sjätte gången nu. Har varit där varje år sen 2010.

Vad är det som gör Primavera till en av världens bästa festivaler?
Att det är en bred line-up av bra artister. Det är inte bara 5-10 toppnamn utan man kan egentligen läsa festivalaffischen bakifrån och ändå bli imponerad. Brukar till och med tycka de har rätt tråkiga headliners. Sen är det värmen, de sena nätterna som känns som de aldrig tar slut och att Barcelona är min favoritstad. Men som festival, om man bortser från musiken, är inte Primavera unikt. Bra, men inte omistlig.

Vi har uppfattningen om att Primavera är ”allt Way out West önskar de kunde vara”, håller du med om denna beskrivningen?
Delvis, det är säkert den festival de mest sneglar på i alla fall. Jag vet inte om WOW:s breddning med lite EDM och svenska mainstreamakter är medveten eller om de måste för att sälja tillräckligt mycket biljetter, men där avviker de från Primavera.

Om Primavera var en svensk kändis, vem skulle du säga att det var?
Per Sinding-Larsen. Levnadsglad, bra smak men aningen fin i kanten ibland.

Vad tänker du inte missa på Primavera i år?
Barcelonakidsen i Mourn för att jag intervjuade dem i vintras och för att de är grymma. Replacements för att en kompis gillar dem så jag kan skryta med att jag sett dem. Sleater-Kinney för att vi behöver mer, inte mindre, gitarrskrammel och The Suicide Of Western Culture för att de både är ett överjävligt bra electrogazeband och för att de har världens bästa namn. Och Spiritualized och Thee Oh Sees – två riktigt grymma liveband. Hade jag inte sett Swans på Babel härom veckan hade de också varit givna.

Vad ska man inte missa på Primavera, utöver att se massa bra musik?
Parkhäng på eftermiddagarna (Ciutadellaparken) med öl för en euro som diverse katalaner går runt och säljer efter ha handlat dem en stund tidigare i en butik för en halv. Det är det skönaste man kan göra, orkar aldrig turista under festivalen.

Vilket är ditt bästa minne från Primavera?
När jag såg Les Savy Fav 2010. Sångaren, som både är stor och tung och en komplett galning annonserade att det var två låtar kvar. I den näst sista kastade han sig ut och började crowdsurfa. Dock föll han ner, helt oplanerat, 25 meter ut i publikhavet och lyckades ej ta sig upp igen. Så det blev ingen sista låt eftersom bandet saknade sångare. Sen gick sångaren, klädd i en Yeti-dräkt, runt och kramade om oss som stod kvar. Det var för övrigt en sjukt bra spelning också. Den allra bästa spelning jag sett på festivalen är däremot Dirty Three år 2012.

Vilket är ditt sämsta minne?
En kanadensisk kompis som var med ett år hade med en röd fana i sympati med studentuppror i Montreal som han skyltade med lite för mycket. Det gillade inte vakterna som hårdhänt slängde ut honom från området. Det var inte alls snyggt. Sen lyckades han snacka till sig ett nytt armband i entrén. Men just lite väl hårdhänta vakter har jag sett där några gånger.

What do you think about the swedish artist Markus Krunegaaard?
The man, the myth, the concept. Inte min största favorit direkt.

Och det vi allra mest vill veta, har du något riktigt bra fylleminne från Primavera?
Det mest spektakulära var nog när en av mina kompisar försvann under ett jägerrace klockan fem på morgonen under en spelning med Girl Talk. Hon gick på toaletten men kom aldrig tillbaka. Mobilen var antingen död eller om hon var för full för att höra den. Hur som helst var det många timmars oro innan det visade sig att hon till slut gett upp att hitta oss och åkt hem. Vi pratade faktiskt om det för någon vecka sedan och hon minns fortfarande inte hur hon tog sig tillbaka till lägenheten som låg säkert en halv mil bort.

P.S. Glöm inte kolla in Festivalpoddens Primavera Mixtape HÄR

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *