Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

De 10 vanligaste festivaldryckerna sommaren har att erbjuda (OCH BETYG!)

I senaste avsnittet av Festivalpodden hade vi äran att få smaka Emmabodas finfina egna festivalöl, Rasslebryggds Emmaboda Pale Ale (EPA. Det gjorde oss inte bara peppa på festivalsommaren, utan det gjorde oss peppa på festivaldrycker i det stora hela. Och som den viktiga journalistiska länk till festivaler som vi är för er kände vi att det vore på sin plats att recensera, samt betygsätta de 10 vanligaste festivaldryckerna för er skull. Så i bakfyllan som råder just nu, här får ni:

 

11216412_10152918877492957_130706787_n

Rasslebryggd Emmaboda Pale Ale (EPA)

Årets nykomling kastar sig in med bravur. Emmaboda ger oss en festivalöl med karaktär. För att summera den som vi gjorde i Festivalpodden: “EPA är en krutindränkt liljekonvalj som är som ett lodjur som förgriper sig på en katt.” Exakt som en festivalöl ska vara med andra ord. Dessutom kudos till att ha skapat en IPA som faktiskt är lättdrucken. Om den fortfarande är lättdrucken efter 10 stycken återstår dock att se. Det är synd att vi för tillfället bara kommer åt den via ett besök på festivalen. Systembolagets beställningssortiment nästa, om vi får be.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

 

337ca026-22ef-4ff1-9fed-dcf7198057ee_500

Den vattniga festivalölen i plastmugg

Uj, vi hittar den på de flesta festivalerna. Oftast i inhägnade burar och av typ märket Åbro. Festivalernas egna lilla sätt att höja vinsten – deras obligatoriska festivalöl. Den är karaktärslös, vattnig och dyr. Men lik förbannat finner vi oss köpa den under festivalen (speciellt på stadsfestivaler där vi oftast inte har något val) då och då. Dess vattnighet resulterar alltid i akut kissnödighet mitt under brinnande spelning, när man är som längst in i folkmassan. Det är visserligen då plastmuggen fyller sin enda funktion: Agera tillfällig toalett.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

 

3840608130

 

Sofiero

Vi skulle vilja påstå att detta är den mest förekommande ölen på en svensk festivalcamping. Påstår du motsatsen har du inte varit på tillräckligt många festivaler. Glöm Smålands, Norrlands Guld, Falcon och allt vad de heter, Sofiero är vinnaren. De blev trots allt silvermedaljörer i World Beer Cup 2004 (Seriöst, hur länge tänker de egentligen skryta om det på sina ölburkar???). Sofiero är inte bara en lättdrucken svenneöl – utan det är även den godaste ölen sett till att ge dig mest alkohol för minsta kostnad. Se bara till att dricka den fort. Slatten har nämligen en tendens att bli riktigt odräglig ifall kolsyran hinner sina. Den smakar sällan bra efter att ha legat i ditt varma tält hela dagen heller.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

 

Tuborg Roskilde 2014

Tuborg

Festivalernas urmoder av festivalöler. I alla fall om vi sneglar på vår danska granne, där Tuborgen nästan har lika stor status som festivalen själv. Ett enkelt test för att se ifall en dansk festival håller måttet: Kolla bara ifall Tuborg sponsrar den. Då är den en vinnare. Speciellt på Roskilde där Tuborg innehar ett sådant stark ölmonopol att de till och med designar egna burkar ämnade för festivalen. Och eftersom de säljs i iskalla flak, direkt från campingen (en grej som är helt unik om vi jämför med svenska festivaler) finns den alltid där som en sann vän i vått och torrt, vilket humör du än är på under ditt festivalande. Den är så komplett att den till och med lyckas med konststycket att smaka bra när den serveras i en plastmugg. Och det bästa av allt: Du kan dricka den även om den har legat i din bastu till tält hela dagen. Det är en egenskap den är rätt unik med när det kommer till festivalöl.

Betyg: 5 av 5 tältstolar

 

Somersby-pear

 

Somersby

När du är trött på öl brukar cider vara ett bra komplement. Vi föredrar danskt även här, med Somersby som till och med börjat knuffa bort Rekordelig från de svenska festivalerna. Somersby är fruktig och söt, och har heller inte den där jobbiga eftersmaken av sprit som vissa cidersorter sitter inne med. Det är visserligen också det som gör den livsfarlig. Du kan nämligen svepa ett flak av dem på under en timme om du så vill. Och då slutar det som oftast under en husvagn på backstageområdet när Mew spelar någonstans i fjärran. Vi höjer även ett varnande finger åt att dess bakfylla INTE är att leka med.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

 

varmokall_thumb

Varm & Kall

Det är inte den bästa festivaldrycken, men helt klart den godaste. Det finns INGET som slår den inbjudande och drömska smaken av en äppelpaj som knullar vaniljsås i munnen på dig. Alla festivalbakfyllor kan botas med denna. Tyvärr är det också den enda funktionen den fyller. Som festdryck och partystarter är den ingen hit. Dessutom smakar den som bäst när den är varm. Och då snackar vi inte varm som i att ha legat i ditt soldränkta tält hela dagen-varm, utan Micro-varm.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

 

zumbali_chenin_blanc_bib_l

Zumbali

Zumbali! Aka ping-vin, aka fest i val-vin, aka DÖDSVINET! Många bag in box-viner har kommit med åren, men ingen har varit så trogen som Zumbali. Den är billig och har en bra alkoholmängd. Dessutom går den utmärkt att blanda ut med sprite när du nått det där läget där du egentligen får klökningar av att dricka den. Bag in box-vin är en festivalvinnare för dig som vill leka kulturell. Dess handtag gör den praktisk när du är ute på äventyr på campingen. Du kan glädja folk du möter med att öppna kranen och hälla i deras munnar, som om du vore Jesus. Dess enkla design gör den också perfekt till att klottra obskyra saker på när du är bakfull och har tråkigt.

Betyg: 4 av 5

 

rom41

Rom & Cola

Av alla drinkar (groggar) du kan dricka på en festival är det denna du ska sträva efter. Eller ja, inte den på bilden, en så fin kreation kan du inte ens få på Way out West, men vi syftar alltså på den perfekta blandningen av en cola som parar sig med en rom. Rom & Cola ska endast drickas EN av kvällarna på en festival. Och det är också den kvällen du ska gå all in. Rom & Cola har nämligen en tendens av att få dig att spåra. Denna får dessutom pluspoäng tack vare att Roskilde tar väl hand om den, där du kan köpa en flaska Coca Cola, en flaska rom, samt en hink is för ett rimligt pris, direkt på campingen. Är du smart så sparar du sedan lite av Coca Colan. Du kommer nämligen älska dig själv för detta på bakfyllan dagen efter.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

 

plastdunk-5-liter-1

Sunshine in a dunk

Låt dig inte luras av det solstråliga namnet på denna. Nej, för här har du att göra med en av de farligaste blandningarna du kan tänka dig på en festival. Vodka och apelsinjuice. I en dunk. Denna kommer cirkulera runt i ditt camp under hela festivalen och blir bara äckligare och äckligare för varje timme som går. Den är dessutom tung och otymplig att släpa runt på. Vodkan du blandar ut denna med är säkert också av värsta tänkbara märke: Jeltzin. Men det är inte det värsta. Det värsta är att juicen du blandar ut med förmodligen innehåller det äckligaste som finns: fruktkött..

Betyg: 1 tältstol av 5 möjliga

 

Skärmavbild 2015-05-30 kl. 14.00.11

Små blå/gule/grönne, samt FISKEFJÆS

Glöm allt du lärt dig om alkohol på svenska festivaler. I sekunden du kliver in på en dansk festival och får en shot små blå serverad dig vill du aldrig gå tillbaka till något annat. Vi har här att göra med den mest ultimata shoten en festival kan erbjuda. Godis möter vodka i smak av lakrits, mint och granatäpple beroende på vilket humör du är på. (Det finns en smak för ALLA humör, även bakfyllan). Den är billig, lättdrucken och fungerar alltid. När du lekt färdig med Små-sorterna kan du gå över till sorten med det mest oattraktiva namnet i världen: Fiskefjæs. Det låter som fiskinälvor, men det är det inte. Det är istället exakt vad en festival ska smaka. När du druckit dig mätt på dessa går du sedan vidare till sorten som enbart heter Fisk. Och då är du en komplett festivalare. Så är det bara.

Betyg: 5 av 5 tältstolar 
P.S. Kom ihåg att bara skada dig själv när du dricker alkohol. Det är det som kallas för ansvarsfullt festivaldrickande. 
Puss och hej!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *