Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Vilken är Sveriges bästa festival? VI HAR RESULTATET!

Festivalpodden ger er härmed den viktigaste sammanställningen inför årets svenska festivalsommar, nämligen: VILKEN ÄR DEN BÄSTA SVENSKA FESTIVALEN? Genom att ha gått i genom 18 av sveriges största festivaler och betygsatt dem på en femgradig skala med tältstolar i kategorierna; Legendbokning, tunga namn, jämställdhet, rätt i tiden/modernitet, festkänsla och pris, har vi kommit fram till vilken festival som inte bara har bäst förutsättningar inför festivalsommaren, utan också vilken som är bäst. Here we go:

11149236_871231042920362_6951071750338112666_n

Sweden Rock

Legendbokningar

Exempel: Frågar du valfri hårdrockare är väl alla på den här festivalen legender.

Omdöme: Som vi skrev ovan. Det finns nog knappt någon akt på Sweden Rock som inte anses vara en legend när du frågar valfri hårdrockare. Vi gissar på att hårdrockaren du frågar även gör djävulstecknet och sträcker ut tungan när han (vi utgår från en han) glatt skriker ut sina legender för dig. Vi andra får väl helt enkelt hålla med för att undvika ge oss in i debatter om gitarrsolon och dylikt.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Tunga namn 

Exempel: Judas Priest, Def Leppard, Mötley Crue, Slash, Toto

Omdöme: SRF bjuder som vanligt på en hel del tunga namn. Men det ska som vanligt tilläggas att dessa tunga namn alltid är osäkra kort med tanke på att medelåldern ligger på 60 år.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Jämställdhet:
Män: 82
Kvinnor: 5
Mixad: 2

Omdöme: En gubbfestival får ju inte epitetet gubbfestival utan att boka en majoritet av gubbar.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet

Omdöme: Sweden Rock är en tidsresa tillbaka till en tid då hårdrocken dominerade musikvärlden. Och med tanke på att den åter är slutsåld finns där tydligen fortfarande en publik som älskar det. Om det är nostalgi eller genre som avgör återstår att se när dessa gubbband, ett efter ett, trillar av pinn. Är det månne 60-åriga Slipknot och Nickelback som headlinar Sweden Rock om 20 år?

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa!

Omdöme: SRF är en otroligt festvänlig plats. Undertecknad har besökt festivalen ett antal gånger utan att ha sett några band över huvud taget och har ändå haft det fantastisk roligt på campingen. Eftersom festivalen har några år på nacken är den född i samma tid som Hultsfred var sveriges festivalkung. Därav är festinspiration densamma. Skit i festivalbiljetten och slå dig ner på campingen istället. Du kommer ha minst lika roligt, om inte roligare. Såvida kajal, nitar och dräggiga whiskygubbar inte skrämmer dig. 

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Pris: 2590:- (4-dagarsbiljett)

Omdöme: Nog för att gubbiga hårdrockare har mycket pengar, men Sweden Rock är ändå löjligt dyrt. Vill du bo på campingen får du dessutom hosta upp ytterligare 500 spänn. Det gör Sweden Rock till Sveriges dyraste festival. Det är den inte värd att vara.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Totalt betyg: 16 tältstolar

11246976_699218716868252_8279667102262016884_n

Uddevalla Solid Sound

Legendbokningar

Exempel: Thåström

Omdöme: Legend för oss svennebananer. Dyker dock upp på lite för många andra ställen för att kännas exklusiv.

Betyg: 2 av 5 tältstolar

Tunga namn

Exempel: Azealia Banks, Interpol, Veronica Maggio

Omdöme: Veronica Maggio är alltid en bokning som levererar medan Interpol är överskattade. Ässet i rockärmen heter istället Azealia Banks och kan bli bokningen som lyfter upp USS till att bli en festival i toppen. Allt hänger på att hon dyker upp. Hon är känd för att göra motsatsen. Och gör hon det kommer det bli det enda vi minns från årets upplaga. Det skulle vara förödande. UPDATE: Azealia Banks har ställt in :(((

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Jämställdhet
Män: 11
Kvinnor: 9
Mixad: 3

Omdöme: Ifall Uddevalla Solid Sound menar allvar med att etablera sig som en festival att räkna med i Sverige har de valt rätt väg att satsa på när det kommer till jämställda bokningar. Bra jobbat, säger vi. Hoppas ni fortsätter på samma spår när ni i framtiden börjar boka fler akter. 24 jämt fördelade akter idag. Förhoppningsvis 50 jämt fördelade akter nästa år. Glöm inte det.

Betyg: 5 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet:

Omöme: USS har bokat en helt klart godkänd P3-mix av indie och pop. Det varken chockar eller förvånar. Allt hänger åter på Azealia Banks som kan lyfta det ytterligare.

Betyg:  3 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa! 

Omdöme: Det är oklart hur festvänligt USS är. Där råder trots allt brist på en riktig festivalcamping. Det känns som det behövs för att den här festivalen ska nå sin fulla potential.

Betyg: 2 av 5 tältstolar

Pris: 995:- (2-dagarsbiljett)

Omdöme: Det är inget större fel på priset. En tusenlapp för denna mix av akter känns som en välinvesterad start på festivalsommaren. Men hur är det med hotellen i Uddevalla?

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Totalt betyg: 18 tältstolar

11255777_890132031043204_4979691362435615832_n

Psykjunta

Legendbokningar

Exempel: Nej

Omdöme: Med risk för att reta upp någon inskränkt psychsjäl där ute. Nej, Psykjunta har inte bokat några legender.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Tunga namn

Omdöme: Vi väljer att svara likadant här fast med en tvist: Psykjunta behöver inte boka tunga namn. De ska inte boka tunga namn. De ska boka INTRESSANTA namn. Och som sådan uppgift har de lyckats riktigt bra.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Jämställdhet
Män: 15
Kvinnor: 5
Mixad: 8

Omdöme: Sett till mixade akter, samt antalet bokningar är det inget jättedåligt tänk Psykjunta visar upp. Frågan är bara hur mycket de bryr sig.

Betyg: 2 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet:

Omdöme: Vi känner knappt igen hälften av akterna. Men det gör detsamma. Underjordiska toner är ju rätt inne för tillfället. 

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa!

Omdöme: Att festa i de småländska skogarna är alltid fint. Det har vi lärt oss av Hultsfredtiden. Och med tanke på att Psykjunta lockar en klientel av K. Svensson-människor så känns det som att det här är en festival där du sällan har tråkigt, hur musikintresserad du än är.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Pris: 750:- (Weekend-biljett)

Omdöme: Med detta ynkliga pris, där dessutom camping ingår (vilket får ses som en lyx nuförtiden) är det svårt att motivera varför man inte ska masa sig hit.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Totalt betyg: 17 tältstolar

bravalla-festival-2015

Bråvalla

Legendbokningar

Exempel: Robbie Williams, Muse, Refused, Wu-Tang Clan, KSMB

Omdöme: Bråvalla har skapat en härlig kompott av legender. Old School med Wu-Tang Clan, relativt nytt med Muse, samt svenska guldkorn i Refused och KSMB. Sen är ju visserligen frågan hur het Robbie Williams känns år 2015, med tanke på att han numera agerar bakgrundssångare åt Avicii.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Tunga namn

Exempel: Calvin Harris, Deadmau5, Major Lazer, Kent, Inflames

Omdöme: Bråvalla har slått på stort, främst inom EDM och svenskt. Men samtidigt saknas den större bredden av tyngd, sett till tidigare år. Många saknar en riktig hårdrocksakt (Iron Maiden förra året), samt hip hop-akt (Kanye West förra året)

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Jämställdhet
Män: 68
Kvinnor: 20
Mixad: 3

Omdöme: Bråvallas marknadschef lovade bättring inför detta året, men nä. Sveriges största festival fortsätter vara provocerande usel på att både boka kvinnliga akter, samt lyfta fram dem på sina posters.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet

Omdöme: Nog för att Bråvalla fattat grejen med att EDM-musik säljer. Men samtidigt känns de lite som en förälder som försöker vara hipp. Att boka Robbie Williams 2015 är väl okej. Men Stiftelsen??? Nja. 

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa!

Omdöme: Med sina blott två år på nacken är Bråvalla fortfarande en festival under utveckling. Det märks inte minst på campingen som haft både brist på toaletter och vattenstationer, samt brist på ingångar till festivalområdet. Och sådant här blir lidande för ens festande. Det återstår att se om de har lärt sig av sina misstag i år. 

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Pris: 2790:- (Alla dagar + camping)

Omdöme: Nog för att Bråvalla är Sveriges festivaljätte, men som sådan är den ändå tok för dyr, med tanke på att dess främsta målgrupp består av fattiga studenter. Jämför med exempelvis Roskilde som är dubbelt så många dagar, och fortfarande kostar mindre, och förklara sen för oss om priset är rimligt eller ej.

Betyg: 2 av 5 tältstolar

Totalt betyg: 17 tältstolar

10470848_813465355388177_926249758668134980_n

Peace & Love

Legendbokningar

Exempel: Timbuktu 

Omdöme: För oss Malmöiter är ju Timbuktu en legend, men oklart ifall resten av Sverige vill hålla med oss här. Vi hamnar nog i ungefär samma konflikt som vi gör med hårdrockarna som vill påstå att D-A-D (som också är bokade) är legendbokningen.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Tunga namn

Exempel: Veronica Maggio, Petter och Gudrun Schyman

Omdöme: Samtidigt som det är skitcoolt att P&L har bokat Gudrun Schyman måste man ändå ställa sig frågan: Hur bra har vi lyckats med våra bokningar när Gudrun Schyman är ett av våra tyngsta namn?

Betyg: 2 av 5 tältstolar

Jämställdhet
Män: 48
Kvinnor: 11
Mixad: 7

Omdöme: När Peace and Love konkade och försökte analysera vad som gick snett var uppenbarligen inte deras skeva jämställdhet en av frågorna man tog upp. Förhoppningsvis kan Gudrun kanske skaka om dem lite?

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet

Omdöme: Nej. Kommunfestivaler är sällan rätt i tiden. Och när Peace and Love konkade och Bråvalla tog över accepterade vi tillslut detta maktskifte i Festivalsverige. De enda som inte insett detta är Peace and Love själva.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa!

Omdöme: Förra året ställde man in festivalcampingen på grund av brist på intresse. Vi gissar på att feststämningen är densamma. Inställd på grund av brist på intresse.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Pris: 1495:- (3-dagarsbiljett med camping)

Omdöme: När Peace and Love gjorde comeback sa man att man skulle gå tillbaka till rötterna och utvecklas festivalen i lagom takt, med ett billigt biljettpris som en av säljargumenten. Tja, redan ett år efter förra årets flopp är man nu på väg tillbaka i tidigare priser? Detta är tok för dyrt och kommer antagligen sluta lika illa som förra gången. Vi får hoppas ni får tillbaka era pengar den här gången i alla fall.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Totalt betyg: 7 tältstolar

10934010_783075921783479_9077230672579720857_n

Putte i Parken

Legendbokningar

Exempel: Timbuktu

Omdöme: Timbuktu, ständigt denne Timbuktu

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Tunga namn

Exempel: Silvana Imam, Krunegård

Omdöme: Svennetyngd i Markus Krungegård, samt coolhetsfaktor i Silvana Imam. Detta går definitivt hem på bruksorten.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Jämställdhet
Män: 14
Kvinnor: 10
Mixad: 3

Omdöme: Ytterligare en festival som tänkt till. Men likt USS rör det sig om så få bokade akter att det vore pinsamt att inte lyckas få en jämställd mix.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet

Omdöme: Sett till den geografiska platsen går detta säkert hem, trots att Hoffmaestro är en av bokningarna.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa!

Omdöme: Putte i Parken har utvecklats mer till att vara en stadsfestival än en parkfestival. Och som sådan blir det svårt att ha kul ifall man skulle glömma besöka Systemet innan de stänger. 

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Pris: Gratis!

Omdöme: Well, är det gratis kan ni glömma allt vi skrivit ovan. Gratis är ju gott.

Betyg: 5 av 5 tältstolar

Totalt betyg: 17 tältstolar

11053355_10155590860770725_3728832794167984106_n

Siesta

Legendbokningar

Exempel: Nej

Omdöme: Om vi frågar Siestas bandbokare skulle vi tippa att de svarar att The Kooks är legender, med tanke på att de ALLTID bokar dem. Men nej, vi håller inte med.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Tunga namn

Exempel: The Kooks, Bob Hund

Omdöme: Trots att Siesta numera är en pytteliten festival har de åstadkommit en riktigt kul line up. The Kooks och Foals är coolt. Ingen festivalsommar utan Bob Hund. Och inget Siesta utan Familjen.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Jämställdhet
Män: 23
Kvinnor: 4
Mixad:0

Omdöme: Inte heller denna återuppståndna festival tänker relansera sig med vettiga bandbokare.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet

Omdöme: Å ena sidan P3-musik för hela slanten. Å andra sidan en jättefånig förfest i form av en extralång spelning med Joddla med fucking Siv (med meet & greet, hör och häpna) som inleder festivalen. Lägg därtill på att man placerat festivalen samtidigt som Roskilde och vi får ekvationen av en festival som bara satsar på att tillfredställa sitt närområde.

Betyg: 2 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa! 

Omdöme: Ah, säga vad man vill om Siesta, men dess camping är helig mark. Här har många haft sin första festivalfylla. Akta er för de trista vakterna som står och konfiskerar er sprit utanför bara. De tar ju ner stämningen en aning.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Pris: 945:- (Festival+camping)

Omdöme: Vi har inget dåligt att säga om det här priset. Det är rätt rimligt.

Betyg: 3 av 5 tältstolar.

Totalt betyg: 13 tältstolar

OlandRoots2015f

Öland Roots

Legendbokningar

Exempel: Nää..

Omdöme: Bunny Wailer? Nej, det gälls fan inte. UPDATE: Blev ett jävla liv när vi inte kallade Bunny Wailer för legend. Jahaja, okej då, han kan väl få en bonustältstol

Betyg: 2 av 5 tältstolar

Tunga namn

Exempel: Beror på hur tung du är i huvudet när du ser dem, hehe.

Omdöme: Tja, gillar du reggae är du förmodligen i himmelriket.

Betyg: 3 av 5 tältstolar.

Jämställdhet
Män: 21
Kvinnor: 6
Mixad: 3

Omdöme: Inte heller Öland Roots prickar rätt i detta. Bob Marley hade varit nöjd. Han brydde sig väl inte heller om detta, trots allt.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet

Omdöme: Reggae har väl inte varit inne de senaste 20 åren. Men skit i det! Alla länder behöver nämligen en festival med en sådan här nisch. Den sticker trots allt ut i mängden, och det är väl det allt handlar om egentligen?

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa! 

Omdöme: Du kan festa. Men framförallt så kan du mysa! Våra utsända från förra året beskriver Öland Roots som Sveriges mest gemytliga och mysiga festival. Så skit i banden, och mys!

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Pris: 1095:- (Alla dagar + camping)

Omdöme: Vi tycker om festivaler som ligger runt tusenlappen. Speciellt festivaler som inte går kapitalist-vägen och tar betalt för campingen, utöver ditt festivalpass.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Totalt betyg: 18 tältstolar

208854481_39a30ea7-8e0f-4d14-961d-260d30e4f31e

Emmabodafestivalen

Legendbokningar

Exempel: E-Type?

Omdöme: En legend behöver trots allt inte vara det för att han åstadkommit stora saker. Det räcker att förlöjliga och göra headbangandet töntigt för att bli en legend i kidsens ögon.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Tunga namn

Exempel: Flux Pavilion, DJ Snake, Vengaboys

Omdöme: Emmaboda lyckas med det unika konststycket att blanda högt med lågt. I ena sekunden imponerar de, i nästa chockar de. Vi vet inte om vi ska skratta eller gråta, och vi älskar det.

Betyg: 5 av 5 tältstolar

Jämställdhet
Män: 50
Kvinnor: 8
Mixad: 3

Omdöme: Emmaboda är usla på att boka jämställt, men de hymlar i alla fall inte med det. När andra festivaler kommer med långa förklaringar till varför de bara bokar män, är Emmaboda i alla fall ärliga och säger att de skiter i vilket. Vi håller inte med dem, men vi diggar rebeller.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet

Omdöme: Emmaboda har lyckats med det som få andra festivaler lyckats med: Fånga internetgenerationen. De utstötta kidsen. Galningarna. Originalen. Helt enkelt: De sanna festivalarna. På så sätt är de så jävla rätt man kan vara, även om de kanske drar det lite väl långt med sina E-Type och Dr Bombay-bokningar ibland. 

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa! 

Omdöme: Då har du kommit rätt. Alla vi har frågat skriver under på att Emmaboda har den bästa festen i festivalsverige. Vi tvivlar inte en sekund på detta påståendet.

Betyg: 5 av 5 tältstolar

Pris: 1195 kr

Omdöme: I detta priset ska det sägas att det ingår nästan en hel veckas fest. Det är dubbelt så många dagar som exempelvis Bråvalla, och ändå är det hälften så dyrt. Emmaboda är på sätt festivalen som ger mest festival för pengarna i Sverige.

Betyg: 5 av 5 tältstolar

Totalt betyg: 23 tältstolar

11073055_10155499166405582_3915522021428220716_n

Storsjöyran

Legendbokningar

Exempel: Sting, Thåström, Timbuktu

Omdöme: Roskilde bokar Paul McCartney. Storsjöyran drar till med Sting. Det är en på så vis en av Festivalsveriges största legendbokningar denna sommaren.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Tunga namn

Exempel: Thomas Ledin?

Omdöme: Det märks att hela budgeten gick till Sting.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Jämställdhet
Män: 18
Kvinnor: 10
Mixad: 1

Omdöme: Det känns som att någon i alla fall har försökt tänka till och styrt detta i rätt riktning.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet: 

Omdöme: Denna sammanställnings mest uttjatade ord vid det här laget: P3-bokningar. (Fan vad vi hatar P3, by the way). Jävla mellanmjölksbokningar som halva Festivalsverige sitter inne med.

Betyg: 2 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa! 

Omdöme: Detta är otroligt oklart. Ingen camping. Östersund. Sting. Det känns som vi tar ett glas vin max på sin höjd.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Pris: 995:-

Omdöme: Du kan ha mycket skoj för en tusenlapp i Sverige i sommar.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Totalt betyg: 16 tältstolar

11164839_10152958135006785_8178182034610030126_n

Getaway Rock

Legendbokningar

Exempel: Så hade vi det här med hårdrockare igen.

Omdöme: Har vi hamnat på Sweden Rock igen, eller vad är det frågan om?

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Tunga namn

Exempel: Black Label Society, Status Quo, Rob Zombie

Omdöme: Seriöst, har vi råkat scrolla upp till Sweden Rock igen eller varför känner jag igen namn och typsnitt på postern?

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Jämställdhet
Män: 53
Kvinnor: 2
Mixad: 2

Omdöme: Gubbfest!

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet: 

Omdöme: Här handlar det inte om att vara rätt i tiden, här handlar det om ren stöld. Getaway Rock är ju en exakt kopia på Sweden Rock, fast sämre. Hårdrocks-sverige är inte tillräckligt stort får två sådana här gubbfester.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa! 

Omdöme: Glöm inte syrgastuben.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Pris: 1990:- (festival+camping)

Omdöme: Aha! Ännu en likhet med Sweden Rock. Ett hutlöst pris.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Totalt betyg: 10 tältstolar

10854234_10152770599611513_4706117360774121642_o

Urkult

Legendbokningar

Exempel: Nej

Omdöme: Urkult bokar inga legender. Men de ska heller inte vara ledsna för det, eftersom det inte är deras uppgift.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Tunga namn

Exempel: Nej

Omdöme: Som vi skrev på den förra. Likt Psykjunta är inte Urkult en festival som ska satsa på att boka större akter, utan snarare intressanta akter, här med ett fokus på världsmusik.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Jämställdhet
Män: 3
Kvinnor: 17
Mixad: 12

Omdöme: Nog för att vi gillar festivaler som gör det ovanliga i att ha fler kvinnliga akter än manliga (Och till er som skriker på oss kring hur vi kan kalla detta jämställt, gör en historisk resa genom line ups och spana in den manliga dominansen som rått och råder), men här är det ju snarare en brist på snubbar. Dock en hel del mixat som väger upp det.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet

Omdöme: Det kanske inte är den hippaste mixen av akter som kommer till Urkult. Men som fokus på världsmusik känns det trots allt som nödvändigt i ett festivalsverige som råder brist på just världsmusik.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa!

Omdöme: Oklart hur festligt det egentligen är på Urkult. Det känns ju som den mest barnvänliga festivalen i Sverige. De ska visserligen också ha en plats i Festivalsverige

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Pris: 820:-

Omdöme: Om man inte dör för udda musik kan priset tänkas vara lite ovärt, även om det definitivt är billigt.

Betyg: 3 av 5 tältstolar.

Totalt betyg: 16 tältstolar

10426127_10155501365310104_5861394569730159434_n (1)

Popaganda

Legendbokningar

Exempel: Nej

Omdöme: Popaganda har knappt hunnit släppa några band, men vi gissar ändå på att de kommer sakna några legendbokningar. Om nu inte Thåström kikar förbi.

Betyg: 2 av 5 tältstolar

Tunga namn

Exempel: James Blake, MØ

Omdöme: Popaganda har öppnat starkt. Det råder nog ingen tvekan om att man kommer fortsätta på den vägen. Blanda mellanmjölk med starka kryddor. Det blir nog bra i slutändan.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Jämställdhet
Män: 3
Kvinnor: 3
Mixad: 1

Omdöme: Åter igen får det poängteras att Popaganda knappt släppt några akter. Men det gör detsamma, med tanke på att Popaganda har en uttalad policy om att boka jämställt. Något de än så länge bevisar. Fortsätt så!

Betyg: 5 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet

Omdöme: Som en kaxig liten lillasyster till Way out West gör Popaganda det mesta rätt när de fångar sin samtid.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa!

Omdöme: Nja, hit går du främst för att kolla på musik i sann tråkig stadsfestivalanda. Våra utsända förra året hoppade i poolen vid Eriksdalsbadet för att fira avslutningskvällen. Det blev ett jävla liv :(((

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Pris: 650:- (early bird)

Omdöme: Tokbilligt just nu. Kör hårt. Dock lite gambling beroende på hur line upen utvecklas.

Betyg: 4 av 5 tältstolar.

Totalt betyg: 19 tältstolar

11169855_821176207935791_3621156865572738714_n

Stockholm Music & Arts

Legendbokningar 

Exempel: Van Morrison, Thåström

Omdöme: Thåström, ständigt denne Thåström. Men vi hittar och tungviktaren Van Morrison som definitivt kryddar till det en aning.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Tunga namn

Exempel: Tori Amos, José Gonzales

Omdöme: SM&A har lyckats med konststycket att plocka in en hel del exklusiva namn som vi inte hittar någon annan stans i sommar. Och det är alltid en fördel, även om de väger upp dem med det vanliga P3-tugget.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Jämställdhet
Män: 9
Kvinnor: 9
Mixad: 0

Omdöme: Här finns inget att tillägga. Allt är som det ska vara.

Betyg: 5 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet

Omdöme: Nog för att SM&A vill profilera sig som det svåra WoW-alternativet till dem som inte pallar masa sig till Göteborg. Men har de inte mjuknat lite från sin tidigare medvetna Arty-profil? 

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa! 

Omdöme: Oj. Få festivaler utsöndrar väl en sådan brist på festkänsla som detta. Hit drar du bara om du vill kolla på musik och hinna hem och nanna innan midnatt.

Betyg: 1 av 5 tältstolar.

Pris: 1250:- (Båda dagarna)

Omdöme: Ett rimligt pris för stockholmarna. Desto svårare för resten av oss att motivera ett besök. Så bra är inte Van Morrison längre

Betyg: 1 av 5 tältstolar.

Totalt betyg: 18 tältstolar

11156276_10153791695785639_1532620114102295608_n

Way out West

Legendbokningar 

Exempel: Chic ft. Nile Rodgers, Patti Smith, Pet Shop Boys

Omdöme: Inte bara legender, utan SPEKTAKULÄRA legender!

Betyg: 5 av 5 tältstolar

Tunga namn

Exempel: Var ska vi börja?

Omdöme: Ja, som sagt, var ska vi börja. WoW har bokat ALLT av musikaliskt värde för tillfället.

Betyg: 5 av 5 tältstolar

Jämställdhet
Män: 58
Kvinnor: 30
Mixad: 8

Omdöme: Nog för att WoW bokar fler kvinnliga artister än vad många festivaler gör tillsammans, så är där ändå ett stort övertag för snubbarna. Är det inte konstigt att ingen poängterar detta för dem oftare? Va va va?

Betyg: 2 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet

Omdöme: Hipster bla bla trend bla bla nöjesguiden bla bla, SVENNEHOUSE?!

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa! 

Omdöme: Så länge du inte kissar ner dig av extas över att se Joel Kinnaman bakom ett mixerbord så är det här världens tråkigaste fest. Du spenderar mer tid med din telefon i handen, än vad du gör med en öl. Stadsfestival när den är som tråkigast.

Betyg: 1 av 5 tältstolar.

Pris: 1940:- (Alla dagar)

Omdöme: Ett rimligt pris om du känner någon göteborgare du kan krascha hos. Annars är detta dyrt, dyrt, dyrt. Rimligt, men dyrt.

Betyg: 3 av 5 tältstolar.

Totalt betyg: 20 tältstolar

10981216_803798159700793_696366264396655817_n

This is Hultsfred

Legendbokningar

Exempel: Nej

Omdöme: Vi vägrar kalla Dia Psalma för legender

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Tunga namn

Exempel: Nej

Omdöme: Vi vägrar kalla Dia Psalma för ett tungt namn

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Jämställdhet
Män: 7
Kvinnor: 5
Mixad: 1

Omdöme: Allt är i sin ordning

Betyg: 5 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet

Omdöme: Avdankade akter och nya namn ingen har hört talas om. This is Hultsfred lägger verkligen allt krut på att locka med att vara beläget på klassisk festivalmark.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa!

Omdöme: Nog kan man festa vid Hulingen alltid. Oklart hur mycket folk du kommer göra det med dock.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Pris: 635:- (2 dagar inkl camping)

Omdöme: Nog för att det är billigt. Men i nuläget får du inte mycket för pengarna, det måste ändå tilläggas.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Totalt betyg: 14 tältstolar

11133961_970919116253717_1525720984441903899_o

Dans Dakar

Legendbokningar

Exempel: Robyn, Giorgio Moroder

Omdöme: Inte nog med att man presenterar den gamle discokungen, man prickar även in en 20-års jubilerande Robyn.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Tunga namn

Exempel: Diplo, Dillon Francis, Silvana Imam

Omdöme: Creddnamnens creddnamn inom EDM, samt hip hop. Det finns inget dåligt att säga här inte.

Betyg: 4 av 5 tältstolar

Jämställdhet
Män: 8
Kvinnor: 12
Mixad: 1

Omdöme: Wow. Dans Dakar lyckas i nuläget vara den enda festivalen som har släppt fler kvinnliga akter än manliga. Så kan man också göra!

Betyg: 5 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet

Omdöme: Den ballaste musiken att festa till hittar du här, även om den är aningen för nischad på sina ställen. Det är bara campingen som saknas. 

Betyg: 3 av 5 tältstolar.

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa!

Omdöme: Dans Dakars akillleshäl: Onda vakter som vägrar låta dig festa fullt ut. Hoppas de bättrat sig i och med områdesflytten. Det är svårt att känna frihet på en stadsfestival. 

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Pris: 845:-

Omdöme: Sett till tyngden i många av akterna känns priset orimligt lågt. Här hade vi egentligen varit sålda till och med över tusenlappen. Imponerande!

Betyg: 5 av 5 tältstolar

Totalt betyg: 22 tältstolar

11083853_1569220120021794_3922704281335638593_n

Into the Valley

Legendbokningar

Exempel: Nej

Omdöme: Bara nytt, nytt, nytt. Så kan man inte ha det. UPDATE: Vi har fått på näsan för att vi hade mage att kalla Richie Hawtin för ny. De besitter uppenbarligen en legendstatus hos vissa, även om det rör sig om en smal grupp. Nåja, sorry.

Betyg: 2 av 5 tältstolar

Tunga namn

Exempel: Dixon, Nicolas Jaar

Omdöme: Tunga namn, men för en smal publik.

Betyg: 3 av 5 tältstolar

Jämställdhet
Män: 38
Kvinnor: 22
Mixad:

Omdöme: Sveriges mest hype:ade festival har inte fått sin status på grund av deras jämställdhet i alla fall. De är dock bättre på att boka kvinnliga artister än vad en rad andra festivaler är.

Betyg: 2 av 5 tältstolar

Rätt i tiden/Modernitet: 

Omdöme: Årets mest hype:ade festival, på sveriges coolaste plats, är också årets mest tramsigaste. Seriöst, vad är detta för prettoevent? Det fullkomligt skriker av seriositet, fint vin och konstpretton. ALLT som inte är festival med andra ord.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Jag skiter väl i banden! Är bara där för att festa! 

Omdöme: 100 spänn på att det är förbjudet att bara i vattenfallet. Vilket också gör hela “festivalen” meningslös.

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Pris: 1490:-

Omdöme: Ni måste skämta va?

Betyg: 1 av 5 tältstolar

Totalt betyg: 9 tältstolar

Resultat: 

1. Emmabodafestivalen: 23 tältstolar 
2. Dans Dakar: 22 tältstolar
3. Way out West: 20 tältstolar
4. Popaganda: 19 tältstolar
5. Uddevalla Solid Sound: 18 tältstolar
5. Öland Roots: 18 tältstolar
5. Stockholm Music & Arts: 18 tältstolar
8. Psykjunta: 17 tältstolar
8. Bråvalla: 17 tältstolar
8. Putte i Parken: 17 tältstolar
11. Sweden Rock: 16 tältstolar
11. Storsjöyran: 16 tältstolar
11. Urkult: 16 tältstolar
14. This is Hultsfred: 14 tältstolar
15. Siesta: 13 tältstolar
16. Getaway Rock: 10 tältstolar
16. Into the Valley: 10 tältstolar
18. Peace & Love: 7 tältstolar

OBS! Vi reserverar oss för att eventuella småfel kan förekomma i jämställdhets-statistiken, samt prisuppgifter. Kommentera gärna ifall du hittat något som inte stämmer.

Puss och hej!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *