Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Giganterna på Roskilde, som Filip missat genom åren

Nästa år firar jag 10-årsjubileum på Roskilde. Men jag kommer smygstarta redan i år, då mitt första besök på festivalen faktiskt var 2006, dock bara på en endagsbiljett. Så då tänker ni – nämen oj, vad många stora band han måste ha sett, den gamle räven! Nja, som ni vet är festival ibland så mycket mer än bara musik. Jag tänker på allt nöjesrelaterat KRING det… Därför tänkte jag ta tillfället i akt såhär i Roskildetider och lista några av de band och giganter jag missat genom åren.

2007

Björk
För mycket regn. Jag valde att stå under ett ensamt partytält och dricka jägermeister för att hålla värmen.

The Killers
Ovädret fick mig att åka hem och byta kläder. De hade flytit ner till stängslet över natten och var därmed obrukbara. Vandrade med stövlar som jag inte tagit av på 3 dagar, hade ingen mobiltelefon och i badkaret när jag kom hem bevittnade jag sen århundradets skoskav, fyllt av roskildelera. Roskildedebuten var ett faktum.

Muse
Sista dagen av total misär. Pappa kom och hämtade mig och jag stod och packade ner tält och tillhörigheter till tonerna av Starlight långt bort i horisonten.

2009

Kanye West
Vandrade förbi, insåg att jag hade roligare på campingen. Gick tillbaka. Minns att 100-tals skyltar med budskapet “Fish Sticks” seglade likt segelbåtar på publiken framför Orange.

Pet Shop Boys
Hittade ingen att gå med. Valde att dricka öl istället. Senare fick jag reda på att min brorsa stått längst fram och haft årets fest till tonerna

2010

Fuck Gorillaz!
Gick och såg Wild Beasts istället. Startade ramsan “Fuck Gorillaz, fuck, fuck Gorillaz!” och fick hela publiken att sjunga med. Hela publiken = ett tappert gäng indiepopare som valt att trotsa giganten Gorillaz. Fantastisk konsert!

Muse
Äsch. Bärs!

Patti Smith
Fråga mig inte varför… Måste ha haft en anledning. En bra sådan. Bärs?

Prince
Fick för mycket ångest sista dagen när Prince spelade. Skulle åka hem och klarade inte av att stå och vänta melankoliskt framför Orange, på vad jag visste skulle bli en legendarisk spelning. På söndagen är inte min hjärna fullt fungerande. Därför missade jag Prince.

2012

Björk (igen)
Bärs.

The Cure
Bärs.

2013

Kraftwerk
Söndagsångest. Satt i campet och tog en sista Tuborg, innan jag satte mig i bilen och åkte hem. Ångest. Ångest. Ångest.

Metallica
Äsch. Hela Roskilde fylldes med endagsbesökare med antingen Metallica-tröjor eller vargtröjor. Varför skulle jag se ett band jag aldrig lyssnat på? Nej, campingen lockade mer.

2014

Jack White
Hastigt kom Jack White och tog Drakes inställda plats som sista akt på Orange. Jag hade redan fixat plats i bil och var alldeles för deprimerad för att stanna kvar och dessutom lyssna på BRA musik. Nej Jack, vi har setts förut men den här gången gick det bara inte. Just another sunday…

Stevie Wonder
Såg första 10 minuterna och virrade sen bort mig från mitt sällskap. Hade skoskav, gick barfota och trampade i glas. Hoppade som en halvt stupad soldat till container-duscharna på West och fick sällskap i min glasuttagarsession utav ett danskt naket par som duschade och brölade “Im siiiiinging in the raaain”.

The Rolling Stones
Av mindre intressanta, men ack så nödvändiga anledningar missade jag Rolling Stones(!). Såg två minuter kanske och blev tvungen att gå tillbaka till campet. Ja, jag missade världens största band men fick samtidigt uppleva en nästintill helt ödelagd camping. Hela Roskilde befann sig framför Orange och tittade på gubbar, förutom några bröl-danskar (våra grannar) som självklart satt och spelade ölbowling likt alla andra dagar. Fantastiskt!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *