Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Hur mår festivalsverige?

Siesta mötte konken förra veckan efter att ha kladdat upp lite för mycket pengar vid sin återuppståndelse, samt bokat band de egentligen inte hade råd med. Och åter står ett gäng festivalare i det osäkra läget där de riskerar att ha blivit blåsta på de pengar de lagt ut. Det betyder att vi åter befinner oss i en situation där det snackas om den så kallade Festivaldöden. Så frågan är självfallet: Hur mår Festivalsverige?

Enda sedan Festivalpoddens begynnelse har vi varit rätt haja på det här med att spå vilka festivaler som mår väl, och vilka som det är på väg utför med. Vi var till exempel först i Sverige med att spå Peace & Loves första död, medan vi redan förra året höjde ett varningens finger kring Siesta.

Så vi blickar åter in i vår onda spåkula och kikar närmre på 7 svenska festivaler med stort kommersiellt värde och intresse. Notera också att detta enbart är spekulationer, och att vi i slutändan hoppas att vi är helt fel ute i dem.

 

Sweden Rock

Festivalen som sålt slut på sina biljetter fler gånger än deras höga genomsnittsålder på besökaren. Typ. Sweden Rock lever och frodas med andra ord, och ser inte ut att vara i någon som helst fara. Inte på några år i alla fall. Nej, för Sweden Rocks problem lär istället uppstå i samma veva som deras headliners, 60-70-åriga legendarbokningar, trillar av pinn, en efter en. Då är frågan hur Sweden Rock klarar den övergången. Blir det istället 70-åriga Nickelback och 60-åriga Slipknot i masker och rullstol, som blir deras stora dragplåstren? Det är frågan.

Festivalstatus: Stensäker överlevare

 

Uddevalla Solid Sounds

Den stora uppstickaren i Festivalsverige som inte bara bevisat att de kan boka tyngre namn (Azelia Banks), utan också att de har bandbokarna som kan ersätta deras inställda akter med andra tunga namn (Dizzie Rascal). Med nytt datum (det klassiska Hultsfredsdatumet) och vad som verkar vara en trogen besökarskara känns det som att de har hittat sin form. Nu är bara frågan om man kan behålla denna status och vågar ta steget att växa till en större och starkare festival med mer besökare och fler akter, eller om man bara vill simma kvar i det trygga vatten man verkar befinna sig i nu. Att de håller sig på banan just nu verkar stabilt. Frågan är bara om man hanterar en eventuell expandering.

Festivalstatus: Säker överlevare, i sin nuvarande form.

 

Summerburst

Få “festivaler” har ett så pass starkt varumärke som Summerburst har just nu. De säljer slut, samtidigt som de expanderar och presenterar tyngre och tyngre namn för varje år som går. Nu har man dessutom ett samarbete med Live Nation som ger festivalen ytterligare tyngd. Här finns däremot också eventuella orosmoln. Att alliera sig med Live Nation är i princip en krigsförklaring mot FKP Scorpio, vilket kan betyda att de båda kommer kämpa betydligt mer om EDM-namnen nästa år. Detta kan få ödesdigra konsekvenser, som i slutändan kan smitta av sig även mot mindre festivaler. Frågan är också om EDM-boomen är just en boom, eller bara är en bubbla. Om det är det sistnämnda kommer ju Summerburst spricka i samma veva som bubblan gör det.

Festivalstatus: Stensäker överlevare

 

Bråvalla

Inget tyder på att Sveriges största festival mår dåligt. Det finns ingen som kan rubba dem för tillfället. MEN! Frågan är om de kanske inte befinner sig i ett läge där de kommer möta en jobbig fiende: Nämligen sig själva. Bråvallas första år resulterade i publikrekord för en svensk festival. Året efter slog de sitt eget rekord genom att husera 58 000 besökare. Detta innebär att Bråvalla åter igen måste slå sitt egna rekord för att fortsätta kunna profilera sig som en succé. Alla siffror under 58 000 kommer ju mötas som ett fiasko i alla medier samt uppfattas som början på en nedåtgående kurva. Årets line up är sämre än förra årets, samtidigt som festivalen haft logistiska svårigheter som kan ha skrämt iväg en del besökare. Den finns med andra ord mycket som talar för att man inte slår sitt rekord. Man har samtidigt givetvis råd att inte göra det. Frågan är bara hur detta “fiasko” i så fall kommer att hanteras.

Festivalstatus: Stensäker överlevare, men med eventuell negativ trend hängandes över sig.

 

Peace & Love

P&L påstår sig må väl, men vi misstänker motsatsen. En chockhöjning av biljettpriser jämfört med förra året, samt att man gick ut med dealen om att erbjuda Siestabesökare biljetter till P&L för ett rabatterat pris. Förra gången man erbjöd samma deal stod festivalen bara dagar i från att gå i konkurs. Festivalen blir säkert av i år, men var inte så säkra på att de gör det nästa år. Just nu är de blott en fest för Borlänge-borna, sponsrad av kommunen. Frågan är hur länge de orkar upprätthålla fasaden. Vi ger det max tre år, och då är vi generösa i vår bedömning.

Festivalstatus: Mycket osäker

 

Emmabodafestivalen 

Emmabodas succé fortsätter. Det finns redan beräkningar som tyder på att festivalen håller på att sälja slut på årets biljetter, samt att man fortsätter vara ett av de billigaste alternativen för den som vill festivala en hel vecka. Emmaboda har även lyckats få den viktiga status där de egentligen inte behöver boka så många tunga namn för att locka folk, för folket kommer ändå. Vi kan inte se varför folk skulle sluta göra det, och tror därför Emmaboda fortsätter gå en mycket ljus framtid till mötes.

Festivalstatus: Stensäker

 

Way out West

Så länge det finns medvetna trendmänniskor har Way out West inget att oroa sig för. För den bekväme stadsfestivalaren finns det ju ingen annan festival i Sverige att besöka. Genom att också lyckas med konststycket att presentera en av sveriges bästa line ups, så finns det inget som kan rubba festivalen. För nu! För vi får inte glömma att det fortfarande faktiskt finns ett litet orosmoln som kan rubba balansen i festivalsverige, nämligen det faktum att FKP Scorpio fortfarande sitter på varumärket Hultsfredsfestivalen, som de tisslat och tasslat om att återlansera som en stadsfestival i Stockholm. Skulle de göra detta har plötsligt WoW en mycket stark konkurrent som i värsta fall kan sänka dem. Frågan är bara ifall FKP Scorpio är beredda för en sådan fajt, och när det väl kommer ske i så fall.

Festivalstatus: Stensäker, med ett mörkt hot hängandes längre fram i tiden.

 

Övriga festivaler som känns stabila:
Psykjunta
Öland Roots
Popaganda
Urkult
This Is Hultsfred
Dans Dakar
Into The Valley

Övriga festivaler som känns osäkra:
Putte i Parken
Getaway Rock
Storsjöyran

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *