Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Topp 10: Akter Linus ska se på Roskilde

Imorgon är det ÄNTLIGEN dags. Då påbörjar jag och Filip vår färd mot vårt älskade Roskilde. Och vad passar då inte bättre än att lista mina 10 absoluta måsten i bandväg? För mig, som egentligen är mer intresserad av att hänga på campingen än att spendera tid på festivalområdet, är årets line up perfekt. Där finns nämligen inte så mycket jag egentligen vill se, medan de grejerna jag verkligen vill se håller hög klass. Så, här har ni det:

 

10. Perfume Genius 

Var: Pavillion
När: 2 Juli, 20.00

Jag tillhörde den blyga lilla skara som såg Perfume Genius när hen lirade på Roskilde förra gången, 2012. Då var spelningen på den minsta scenen, Gloria, belägen i en liten lada, och herregud så bra det var. Perfume Genius berörde oss alla så till den grad att halva ladan stod och höll om varandra. Själv stod jag och kramade om en främmande tjej medan vi både storgrät. Det är fortfarande en av mina bästa spelningar på Roskilde och jag antar att det dels berodde på den intima känslan av att vara så nära alla inne i ladan. Därför har jag svårt att tro att Perfume Genius, som nu mera sadlat om med lite mer ös i sin musik, kommer nå upp till den magiska stämning han skapade då, när hen dessutom intar en större scen. Men det betyder ju inte att det inte kommer att vara bra för det.

9. Paul McCartney 

Var: Orange
När: 4 juli, 22.00

Eventuella rockgubbar (och Filip) som läser detta kommer väl sura över det faktum att Sir Paul hamnar långt ner på min lista, men vad fan, är det något jag har svårt för så är det spelningar som håller på i 3 timmar. Dock är jag övertygad om att den sista timmen kommer vara magisk, sett till hans tidigare setlists, där Beatles-låt efter Beatles-låt avverkat varandra. Festivalens stora klimax infaller sedan när hela Roskilde vrålar med i allsången till Hey Jude i 10 minuter. Det vill man inte missa.

8. Rustie 

Var: Apollo
När: 1 Juli, 22.30

Jag tänkte typ inte se ett enda band på torsdagen. Min plan är att supa mig salongs på campingen och glida in framför Orange lagom till Pharrell kör Happy, medan jag knäpper med fingrarna. Sedan dansar jag vidare till Roskildes bästa scen, Apollo, för att röja till en av årets bästa elektroniska bokningar, Rustie. Vilken kväll det kommer bli.

7. Veronica Maggio

Var: Arena
När: 2 Juli, 14.00

Det märks att Roskilde satsat stort på att locka svenskar idag med tanke på att de bokat hela den svenska festivalmaffian i form av Timbuktu, Bob Hund, Thåström, First Aid Kit och Veronica Maggio. Grejen är att det är svårt för mig att motivera varför jag ska se dessa, eftersom jag redan sett dem hundra gånger på andra festivaler. Maggio däremot, vill man inte missa. Hon har nämligen fått en riktigt bra speltid. Det kommer vara så mysigt att glida bort till Arena tidigt på dagen, bakfull och jävlig, och låta Maggio få igång oss igen. Bättre bakiskur finns inte.

6. Die Antwoord

Var: Orange
När: 2 Juli, 01.00

Roskilde har i år lagt fram de perfekta förutsättningarna för en maximal festkväll. Inte nog med att vi ska festa sönder oss till ett råtaggat Die Antwoord efter midnatt utan vi kommer även kunna..

5. Tropkillaz

Var: Apollo
När: 2 Juli, 02.30

..festa vidare till Apollo framåt småtimmarna för att så att säga “FAKKA UR” till Tropkillaz. Jag tror det kommer bli den största Roskildefesten i mannaminne. Ni hittar mig i ett dike på East på lördagmorgonen, ifall jag skulle vara försvunnen.

4. Nicki Minaj 

Var: Orange
När: 4 juli, 19,30

Jag är råtaggad på Nicki Minaj av två anledningar. 1. För att hon är cool och gör rolig musik. 2. För att jag planerar att stå längst fram, med “Nicki Minaj” skrivet i rosa på mina kinder och sjunga med till alla låtar med sådan inlevelse att Nicki Minaj får syn på mig och drar upp mig på scenen och låter mig sjunga med under en av hennes låtar, precis som hon gjorde med en annan Linus när hon lirade i Globen. Det är mitt stora mål under årets Roskilde.

3. Kygo

Var: Arena
När: 3 Juli, 02.00

När Norges svar på Avicii bokades, hade jag hoppats på en spelning under tidig eftermiddag, typ 14.00, på Orange så att man kunde njuta av musiken med en bärs sittandes i gräset. Så när det istället blev 2 på natten har jag inledningsvis inte varit lika pepp, för att nu på senare tid tänkt om helt. För det slog mig nämligen att det kommer vara skitmysigt att dansa loss till Kygos remix av Sexual Healing medan solen sakta men säkert börjar stiga upp över Roskilde. Efter spelningen beger man sig sedan till kullen ovanför Dream City och blickar ut över havet av tält medan soluppgången sakta men säkert smyger upp vid vindmöllan borta vid West. Och så gråter man över hur jävla underbart allt är just i detta ögonblick.

2. Disclosure 

Var: Orange 
När: 3 Juli, 22.30

Roskilde brukar ju alltid ha koll på saker. Däremot boomade dem kanske Disclosures hype under 2013 lite väl mycket när de placerade dem framför ett knökfullt Apollo. Nu är de dock tillbaka. På Orange! Och givetvis kommer det bli helt fantastiskt. Deras “Latch” har på senare år blivit lite av en festivallåt för mig, så att få höra den live kommer bli ett personligt klimax, lika starkt som när Major Lazer körde “Get Free” förra året, och Rihanna körde “We Found Love”, förförra.

1. Jamie xx

Var: Apollo
När: 4 Juli, 02.00

Det kan vara det faktum att Jamie xx släppt ett av årets bästa album hitintills som gjort att han klättrat upp på första platsen för min del. Men så kan det också bero på att han stänger hela skiten. För mig har alltid sista dagen på Roskilde förknippats med ren och skär ångest över att det är snart är över. Därför har jag haft svårt att över huvud taget ens ta in de artister jag sett under den här dagen. I år tror jag däremot det blir annorlunda. Roskilde har ju trots allt ändrat så att lördagen är avslutningsdagen, till skillnad från söndagen som tidigare år, vilket bara det borde betyda mindre ångestkänsla. Det gör säkert också att fler besökare kommer att stanna kvar under sista dagen, vilket i sin tur tar bort känslan av övergivna camps. Vi kommer med andra ord vara ett taggat gäng som festar slut på oss själva den där sista magiska natten innan vi dansar vidare till East och bränner ner ett och ett annat tält. Dör jag där och då så gör det inget. För jag dör förmodligen efter den bästa natten i mitt liv.

Bonus! Missa absolut inte dessa tre akterna under warm-upen:

Eero Johannes
Young Karin
Av Av Av

 

Puss och hej!
/Linus

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *