Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Detta hände i festivalsverige medan vi/ni var borta

Det bästa med att befinna sig på en festival, likt Roskilde, är att man befinner sig i en bubbla, dit inga nyheter tränger in. Därför är det så förbannat skönt att Roskilde alltid brukar inträffa samma vecka som Almedalen. Dock innebär denna bubbla att vi även gått miste om en hel del festivalnyheter också. Därför har vi gjort en recap på de fem intressantaste festivalnyheterna vi snappat upp efter vår hemkomst, både för er som missat det, och för er som bara vill veta våra tankar kring det.

1. Bråvalla – vad händer nu?

Bråvalla kickade igång sin tredje upplaga i samma veva som vi köade till Roskilde. Och precis som vi förutspådde innan festivalen så fick de i år en dipp i besökarantal. Från 56 000 till 50 000. Nog för att 50 000 besökare fortfarande är en fantastisk siffra för en svensk festival, men Bråvalla bör ändå ta detta tappet på stort allvar. Detta betyder nämligen att Sveriges största festival genomgår sin första kris. Tappet beror till viss del på de logistiska problem festivalen haft, men också först och främst på att de hade betydligt sämre akter än tidigare år. Och det är också här Bråvalla kan ha målat in sig i ett hörn. Istället för att bygga en helhetsupplevelse, där festivalandet utgör den stora delen av upplevelsens, så har Bråvalla istället maxat ALLT på artisterna. Till skillnad från till exempel Emmaboda och just Roskilde, där vi är många som drar dit främst för festen och artisterna kommer i andra hand, står Bråvalla nu i ett läge där de måste locka sin publik med rejäla namn. Vi skulle satsat allt på den perfekta kommersiella headlinetrion Metallica, Eminem och Avicii. Utöver det är det ett märkligt drag att Bråvalla nästa år placerar festivalen samma datum som Roskildes festivaldagar, vilket gör att Festivalpodden nu verkligen inte har någon chans att besöka Bråvalla nästa år heller. Detta är ju å andra sidan kanske ingen krigsförklaring riktad mot varken oss eller Roskilde, utan snarare en ny attack mot lille Peace & Love (också samma helg) som kanske borde tänka på att ändra sitt datum, så det inte slutar som förra gången. 

2. Peace & Loves comeback?

Årets P&L slutade med en topp på 10 000 besökare jämfört med förra årets blyga siffra på 2500. Även om vi lyft ett varningens finger mot P&L tidigare är det givetvis kul att festivalen nu verkar göra en comeback. Frågan är bara om de klarar trycket, och hur många av dessa 10 000 som inte är från Borlänge. För nu vill P&L växa och åter placera sig på festivalkartan. Och att säga detta i samma veva som man gör en markant publikökning ger oss lite hybrisvibbar. För vad händer om man åter vill växa lite för snabbt? Och vad händer om man gör detta genom att slänga in de lite för dyra artisterna med de lite för dyra förskotten? Och vad händer om man väljer att placera festivalen samma datum som Bråvalla? Att rita in P&L på festivalkartan igen är som att återgå till ett gammalt festivalsverige, och frågan är om det är den riktningen festivalsverige vill gå i. Siesta har redan bevisat motsatsen och i nuläget känns det tyvärr mer oroande att inte P&L också går samma öde till möttes inom en snar framtid. Take it slow Peace & Love, take it slow.

3. Lakkso återförenas på Popaganda

Krunis gamla band Lakkso gör en exklusiv återförening på Popaganda i sommar. Och det är väl kul. Samtidigt ställer vi oss frågan hur långt det kan gå i alla dessa exklusiva återföreningar som festivaler lyckas göra med artister. Ser vi FKP Scorpio hälla 50 miljoner på Thåström nästa år för att återförena Ebba Grön på Bråvalla? Och svarar i så fall Luger genom att hälla lika mycket pengar över Henrik Berggren och Håkan Hellström för att få dem att göra en exklusiv comeback med Broder Daniel på Way out West? Att vara svensk soloartist med förflutet i ett större band är idag en guldgruva. Men fan vet om det inte kommer bli den nya svenska festivaldöden så småningom.

11666231_10152974538477335_7905192730872500401_n

4. Emmabodas spelschema

Emmaboda har släppt sitt spelschema inför årets festival. Och det är fan i mig genialt. En majoritet av popakterna lirar på dagen, medan de röjiga elektroniska akterna intar kvällarna och nätterna. Det är precis så en festival bör lägga upp sitt spelschema. Vi ser bland annat fram emot att röja till Vengaboys för att sedan låta Silvana Imam väcka oss ur bakfyllan dagen efter.

5. FKA Twigs till Way out West

Har vi vetat hela tiden. Ville bara poängtera det.

Puss och hej!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *