Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Festivalguiden: Att campa på Roskilde

13412939_657380664415159_16314993656265887_n

Varje år gör flera tusentals människor debut på Roskildefestivalen. Den här guiden är till för att göra det lättare för dig som drar över sundet mot Skandinaviens Woodstock för första gången. Kanske har du hört många historier därifrån och äntligen tagit steget, eller så spelar favoritbandet från andra sidan jordklotet som du absolut inte får missa. Nu är det i vilket fall som helst snart dags för Roskildefestivalen 2016. 

Problemet är inte att ta sig dit. Det gör du enkelt med antingen tåg eller bil. Problemet uppstår när du väl står i kö med 10.000 andra och inte har en aning om vart du ska ta vägen.  Det finns massor av sätt att campa på Roskilde och därför är det viktigt att du vet var du sätter upp ditt tält.

Roskildefestivalen har så långt vi kan minnas alltid jobbat utifrån “Agoror”. En agora är ett oranget torn med en bokstav på, med en dansk spejare högst upp, som talar om för dig vilket område utav den gigantiska campingen du befinner dig på. Alltså en väldigt finurlig idé som hjälper dig till tältet efter sista spelningen.

Vad skiljer då Agorerna åt och vart sätter du och vännerna upp ditt camp? Det beror lite på hur du känner för att festivala.

Agora C:

Agora C är tillsammans med Agora E det som i Roskildefolkmun blivit West. För några år sedan var här mest svenskar och norrmän men i takt med att stenbrottet på andra sidan bron (dvs. East) växt och blivit större har även de yngre party-danskarna letat sig hit. Här påminner marken om den gamla “Ängen” på Hultsfred och den stora ytan fylls på 30 minuter efter att campingen öppnat. Festligt och högljutt med stora hemmabyggda festivalstereos.
På agorans norra delar, bakom vägen och skejtparken är det dock betydligt lugnare och perfekt för dig som vill festa men ändå få sova, i alla fall någon timme per dygn.

Agora E:

Den sydliga delen av West som på senare år blivit en del av projektet “Clean Out Loud”. Här reserveras större delar av campingen åt camps som gått med på att leva miljövänligt under vistelsen på Roskilde. Ingen idé att sikta på en plats här då det mesta redan är uppbokat, men är ni sugna på att köra Roskilde eco-edition, kan det absolut vara ett alternativ att titta på nästa år. Men var ute i god tid!

Agora G:

När man bor på West och ska gå över bron till East kommer man ofta inte längre än till G. Sen fastnar man i ett camp med danskar som bjuder på Gajol och lyssnar på hårdrock. G är mitt i smeten och har fördelen att vara väldigt nära den elektroniska scenen Apollo som drar igång redan under Warm up-perioden. Det ligger nära en av de mest trafikerade festivalingångarna och regnar det några dagar är lervälling här. Gräset är inte lika grönt som på West, men vill man ha fest, nära till festival och gillar elektronisk musik. Då är G alldeles ypperligt. Fylls också direkt vid öppning av campingen. Söker man en plats på G är tipset att boka en av ingångarna på East. Så slipper man ta sig över bron med all packning. Ett helvete mindre!

Agora H:

Agora H har blivit en skådeplats för projektet Dream City dit många större camps med lite äldre medelålder sökt sig. Dream City går ut på att camp-deltagarna får anmäla sig till projektet och sen vara på plats redan innan campingen öppnar för att på ett miljövänligt sätt bygga ett drömcamp. Kanske en vildavästern-stad eller en cirkus. Bara fantasin sätter gränser och fantasi finns det gott om där det finns Tuborg. Men H är inte bara Dream City och är man, precis som nästan överallt annars, ute i god tid kan man haffa en plats vid sjön. Ett aningen lugnare alternativ än C, G och L som får ses till de stökigare områdena. Men ack så festligt!

Agora L:

Härifrån skymtar du festivalens näst största scen Arena, om du nu väljer att ens titta åt festivalens håll. L har fått ryktet att handla om 8 dagars fest, dag och natt och ockuperas fort av danska nyexaminerade studenter som har stått i startgroparna för att balla ur i flera år. Vill du festa, svina och inte sova ska du uppehålla dig här. Tält och packning? Strunt i det, du ska ju ändå inte sova… Nej, men ni fattar.

Agora N:

Och så höjer vi medelåldern en aning igen. N är agoran för de som varit antingen lite försenade för att få en plats på L, dvs galna unga danskar utan planeringsförmåga (!) eller de lite äldre och softare festivalarna som gärna festar men också kan tänka sig ta det lite lugnt i solen på dagarna. Agoran har i år dock blivit en del av projekt som Get A Camp och Roskilde Road Trip där man på förhand har kunnat reservera ett område för ett större camp. Så planera kanske inte att få en plats här, om du inte exempelvis åker med Roskilde Road Trip.

Agora P:

Roskildefestivalens Grönland. Hur stort är det egentligen? Ingen vet, för ingen orkar någonsin ta sig dit. På agorans norra delar är det populärt och välfyllt med fest men desto längre ner söder du kommer blir det lite glesare och glesare. Perfekt för dig som kommer efter att campingen öppnar och inte hittar någon plats på de mer centrala delarna. På P finns det plats för alla. Nära till Service Center East som är fyllt med affärer, förnödenheter och mat.

Agora J:

Silent & Clean. Namnet säger sig själv och här tältar familjer sida vid sida med musiknördar som faktiskt, tro det eller ej, är där för musiken. Här håller man rent omkring sig och stänger av musiken och festen innan det blir för sent. Inga hemmabyggda stereos är tillåtna och man kan till och med höra fågelkvitter. Inte allt för långt till festen, om man får för sig att svänga sina lurviga en afton.

 

Puss & hej!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *