Stöd oss!Vill du sponsra eller stödja Festivalpodden? Klicka ovan!

Världens 250 största festivaler är utsedda!

147

Festival Insights, som är en slags branschtidning för festivaler och som ägs av organisationen bakom European och UK Festival Awards, har för första gången gjort en sammanställning kring vilka som är världens 250 största festivaler, sett till storlek och kommersiell succé.

Resultatet är väntat, men även överraskande på sina ställen.

Här är det ganska så väntade topp 10-resultatet:

10. Rock Am Ring
9. Bonnaroo Music & Arts
8. T in the Park
7. Quebec City Summer Festival
6. Download Festival
5. Reading
4. Roskilde
3. Fuji Rock
2. Glastonbury
1. Coachella

Att superkommersiella Coachella intar första platsen förvånar inte. Och för oss med ett festivalhjärta som klampar lite extra för Roskilde känns det härligt att se dem högt upp på listan, även om vi kan tycka att de hade förtjänat, åtminstone en bronspeng.

Listan innehåller även 6 svenska festivaler.

140. Storsjöyran
120. Summerburst Stockholm/Göteborg
63. Way out West
50. Bråvalla
44. Sweden Rock
39. Peace & Love

Här hittar vi med andra ord en riktig överraskning med tanke på att Peace & Love, enligt den här listan, fortfarande klassas som Sveriges största festival sett till storlek och kommersiell succé. En förklaring kan vara att analysen gjorts utifrån festivalsäsongen 2015, året då P&L gjorde en kraftig publikökning efter comebacken efter haveriet med den inställda festivalen 2013. I övrigt är det lite trist att inte Emmaboda tar sig in på listan alls, med tanke på deras framgångar de senaste åren. Nu tror vi visserligen att de är den sista festivalen i Sverige att ens bry sig om de är på listan eller inte.

Övriga intressanta namn på listan:

116. Lollapalooza Berlin
95. Øyafestivalen
80. SXSW (South By Southwest)
75. Tinderbox
72. Northside
54. Smukfest
42. Tomorrowland
40. Primavera Sound
26. Ultra Music Festival
24. Wacken Open Air
21. Sziget

Att storheter som Tomorrowland, Primavera och Sziget inte placerar sig högre är överraskande. Men det säger kanske mer om hur vi i Sverige ser på festivaler i övriga Europa, jämfört med övriga världen. I övrigt kan vi konstatera att Sverige har flest festivaler på listan, jämfört med övriga Norden. Men med tanke på att Roskilde placerar sig högst av de nordiska festivalerna får vi nog ändå utlysa dansken till segrare i den tävlingen.

Det går givetvis inte att ta den här listan på gravallvar och använda den som underlag till samtliga sätt att bedöma vilka festivaler som är bäst och störst. Men det är i alla fall en fingervisning som kan komma till stor nytta i framtiden för både festivalerna själva, samt oss som älskar festivaler. Och det faktum att listan presenteras av ett medie som faktiskt KAN festivaler gör det hela ännu intressantare.

Ni kan ta del av hela listan på Festival Insights hemsida HÄR

Puss och hej!
/Festivalpodden

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *